Kotimaa Politiikka

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen: Vihreiden kansanedustajat haluavat poistaa kansanedustajien syytesuojan

Inka Hopsu ja Iiris Suomela. Kuva Vihreät De Gröna.

Vihreiden kansanedustajat Iiris Suomela ja Inka Hopsu jättivät 26.3.2021 toimenpidealoitteen, jossa he esittävät, että Suomen lainsäädäntöä tulee päivittää siten, että kansanryhmää vastaan kiihottamisen suljetaan kansanedustajan syytesuojan ulkopuolelle.

Vihreiden kansanedustajat Iiris Suomela ja Inka Hopsu uskovat, että kansanedustajien puhevapautta käytetään myös viharikoksiin.

Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut vähintään ⅚ enemmistöpäätöksellä. Vihreät kansanedustajat kokevat nyt, että pieni määrä kansanedustajia voi estää syytteen nostamisen ja tuomioistuinkäsittelyn eduskunnan viharikoksissa.

– Kansanedustajalla ei voi olla suuressa salissa erivapautta rasistiselle puheelle. Jos tällaista kieltä käyttää, kansanedustajan tulee kantaa vastuun siitä tuomioistuimessa, Hopsu tarkentaa.

Vihreän kansanedustajakaksikon mukaan rasistisilla ilmauksilla ei tule olla sijaa poliittisessa keskustelussa. Suomela ja Hopsu kirjoittavat, että kiihottamista kansanryhmää vastaan voidaan pitää vakavana tekona, jolla loukataan perustuslaissa määriteltyä ihmisarvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Rasistiset ja muukalaisvihamieliset vakavat rikokset tulee ottaa erittäin vakavasti, loukkaavathan ne ihmisoikeuksia ja pahimmillaan horjuttavat demokraattista järjestelmää, kansanedustajat selittävät.

– Ei voi olla niin, että samalla kun vihapuhetta pyritään kitkemään, sitä harjoitetaan julkisesti ja ilman mitään vastuuta Suomen demokratian ytimessä, Suomela korostaa.

Myös Euroopan unioni on vaatinut Suomelta tiukempia toimia vihapuheeseen puuttumiseksi. EU:n komissio nosti helmikuussa 2021 oikeusmenettelyn Suomea kohtaan, sillä Brysselin mielestä Suomi ei puutu lainsäädännössään riittävästi vihapuheeseen. Tästäkin Hopsu ja Suomela ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit