Eurooppa Maahanmuutto

Kapteeni Reisch ottaa etäisyyttä aktivisteihin – Lifeline on Välimeren meripelastajalle liian vasemmistoradikaali

Claus-Peter Reisch. Kuva Henning Schlottmann / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Välimerellä afrikkalaisten siirtolaisten pelastustoimiin osallistunut saksalainen kapteeni ottaa etäisyyttä toimintaa järjestäneen kansalaisjärjestö ”Lifelinen” kanssa. Claus-Peter Reisch joutui kaksi kertaa hankaluuksiin pyrkiessään tuomaan pelastettuja Italiaan. Toiminnastaan palkittu kapteeni kokee olevansa hengenpelastaja eikä poliittinen aktivisti.

Claus-Peter Reisch aloitti meripelastuksen ”Sea Eye” -kansalaisjärjestön aluksen kapteenina vuonna 2017. Hän teki tuolloin viisi pelastusmatkaa. Kesäkuussa 2018 hän oli siirtynyt ”Lifelinen” aluksen kapteeniksi. Välimereltä pelastetut 230 ihmistä pyrittiin viemään Italiaan, mutta rantautuminen maahan oli juuri estetty. Alus pääsi monen päivän risteilyn jälkeen 28. kesäkuuta Maltalle, jossa alus otettiin takavarikkoon.

Nostettiin syyte laivan väärästä liputuksesta asiakirjavirheen vuoksi. Pelastetut olisi tullut luovuttaa Libyan rannikkovartiostolle. Tapauksen selvittely tuolloin vei useita kuukausia. Lopulta toukokuussa 2019 Reischille määrättiin 10 000 sakot, jotka nyt on peruutettu muutama päivä sitten.

Syyskuussa 2019 Reisch ohjasi ”Eleonoren” – joka oikeastaan on urheilualus – eli Lifeline-järjestön uuden aluksen Sisiliaan. Kerrotun mukaan matka Afrikan rannikolle olisi alunperin tehty muusta syystä, mutta ”Eleonore” poimi noin 100 henkilöä merihädästä Libyan rannikolla. Italiassa on pian alkamassa oikeudenkäynti luvattomasta maahantulon järjestämisestä.

Kapteenia ja aluksen perämiestä uhkaa 300 000 euron sakkorangaistus sekä mahdollisesti myös vankeutta. Asianomaisilla on täysi työ mahdollisen sakon maksamiseksi. Niinpä Reisch ilmoittaa, ettei aivan heti jatka pelastustoiminnassa.

Nyt Reisch kertoo tuoreessa Die Zeit -lehden haastattelussa tahtovansa ottaa etäisyyttä ”Lifeline” -järjestön toimintaan.

– Minulle pelastustyö on merihädässä olevien pelastamista.

Kapteenille on vierasta poliittinen agitaatio, joka järjestöllä oli liian vasemmistoradikaalia. Hän paheksuu esimerkiksi Itävallan konservatiivien johtajan, liittokansleri Sebastian Kurzin nimittelyä ”Vauva-Hitleriksi”. Alkujaan Reisch on lähinnä konservatiivisen CSU:n kannattaja.

Kapteeni Reisch arvelee voivansa jatkaa pelastustöissä, mutta ei tahdo jatkaa yhteistyötä ”Lifelinen” kanssa, vaikka häntä on pyydetty uuden aluksen komentosillalle. Sen sijaan hän voisi harkita uudelleen yhteistyötä ”Sea-Eye” -järjestön kanssa.

Claus-Peter Reisch sai Baijerin sosialidemokraattien Eurooppa-palkinnon kesäkuussa 2018. Itävallan Ihmisoikeusliitto palkitsi hänet joulukuussa 2018. Kansalaisjärjestö ”Lifeline” myönsi Reischille Lev Kopelev -palkinnon huhtikuussa 2019.

  • 59
    Shares