Eurooppa

Karlstadin moskeija ristiaallokossa – hallinto-oikeuden peruttua rakennusluvan kaupunki rientää apuun

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Karlstadin moskeijahankke sai vastatuulta kun paikoitusalueet keskäkuussa hyväksytyissä suunnitelmissa osoittautuivat puutteellisiksi. Nyt kaupunki rientää apuun, jotta moskeijan rakentaminen voi alkaa.

Kesäkuussa 2020 Karlstadin kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä moskeijan rakentamisen kaupunkiin. Kristillisdemokraatit (KD), moderaatit (M) ja ruotsidemokraatit (SD) äänestivät hanketta vastaan mutta hävisivät äänin 4-7.

Moskeijasta on tulossa pinta-alaltaan 1171 neliömetriä, ja moskeijan yhteyteen rakennettava minareetti tulee kohoamaan 22 metrin korkeuteen.

Päätös poiki 165 valitusta hallinto-oikeuteen, mutta hieman yllätyksellisesti vain puutteellisia paikoitusjärjestelyjä koskeva valitus menestyi. Parkkipaikkojen vähäisyys aiheuttaisi kaaoksen moskeijan läheisyydessä.

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Islamilaisen kulttuuriyhdistyksen suunnitelmat eivät täytä paikoitukselle asetettuja vaatimuksia ja kaupungin päätös on siten kumottava.

Moskeijan johtaja Rauf Ahmadi ei huolestunut moskeijahankeen saamasta käänteestä. Mikään ei hänen haastattelussa antamansa lausunnon mukaan pysäyttäisi hanketta, koska ”meillä on uskonnonvapaus sekä demokratia ja ne koskevat kaikkia”.

Karlstadin tekninen lautakunta käsitteli asiaa taas viime keskiviikkona ja päätti ratkaista ongelman Islamilaisen kulttuuriyhdistyksen eduksi. Kaupunki antaa yhdistykselle parkkitilaa 10 vuodeksi. Tällä kertaa vain ruotsidemokraatit vastustivat hyväksytyksi tullutta ehdotusta.

– Toivomme, että sekä hallinto-oikeus ja kaupunkisuunnittelulautakunta ovat tyytyväisiä. Paikoitussopimus astuu voimaan kahden vuoden kuluessa. Rakennusaikana siitä ei veloiteta, keskustapuolueen Henrik Lander sanoi.

Kun sopimus on allekirjoitettu, Islamilainen kulttuuriyhdistys voi jättää uuden rakennuslupahakemuksen.

Lähteet Wermlands Tidningen, SVT, Kansalainen.

  • 225
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset