Kotimaa Talous

Karua luettavaa työllisyysrintamalla – alkaako tästä työllisyysasteen luisu?

Kuva Pixabay.

Tänään julkaistut työllisyys- ja työttömyysluvut ovat karua luettavaa.

Työvoimatutkimuksen työllisyysasteen trendi oli joulukuussa 71,8 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 8,2 prosenttia. Työttömiä oli joulukuussa 48 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömien määrä on kasvanut 100 000 hengellä verrattuna vuoden takaiseen. Lomautuksia on edelleen reilusti eli noin 56 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten.

– Kyllä vähän hätkähdin lukiessani, että työllisiä on 74 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Ja siihen kaikki muutkin madonluvut päälle. Työnvälitystilaston 100 000 työtöntä lisää on paljon, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki summaa.

Koronakriisi koettelee maailman talouksia eikä Suomi ole irrallaan koronakriisin vaikutuksista. Kotamäen mukaan Suomessa on taloudellisesti ajatellen toistaiseksi mennyt kohtalaisen hyvin.

– Elinkelpoisia yrityksiä ei ainakaan toistaiseksi ole mennyt määräänsä enempää nurin. Sen takia työttömyyskään ei ole ryöpsähtänyt jättilukemiin. Tästä kehityksestä pitää toki olla kiitollinen, Kotamäki sanoo.

Ekonomisti uskoo, että Suomen talouden rakenteelliset haasteet ovat entistä suurempia koronakriisin jälkeen ja hallituksen tulisi jo miettiä seuraavia askeleita.

Kotamäki muistuttaa, että ”finanssikriisin jälkeen Suomi epäonnistui karkeasti, kun talouskasvu oli kelvotonta 2012 – 2015”. Siksi ”sisäinen tai fiskaalinen devalvaatio kannattaisi ottaa työlistalle”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit