Kolumnit

Kas näin se kavala ääriporukka marssi

Niin sanotut vastuulliset mediatoimijat tekivät itsenäisyyspäivän alla kaikkensa leimatakseen 612-soihtukulkueen ääriliikkeiden masinoimaksi natsimarssiksi. Lopputulos kertoi livelähetystä seurattuani sekä paikalla olleiden kertomuksia luettuani jotain täysin muuta. Valistuneen arvion mukaan 2 800 suomalaista, miehiä ja naisia, lapsia, aikuisia ja vanhuksia, kulkemassa soihdut kädessään osoittaen kunnioitustaan satavuotiasta isänmaata kohtaan.

Soihtukulkueen järjestäjien taholta jätettiin tänä vuonna ennätysmäärä oikaisupyyntöjä medialle, jotta väitteet tapahtuman ääriluonteesta jätettäisiin pois ja sitä käsiteltäisiin poliittisesti sitoutumattomana. Tämähän ei tunnetusti riittänyt asialinjan säilyttämiseen kautta uutisoinnin. Erityisesti YLEn toimittajakunta tuntuu olevan neuroottisen mieltynyt ääri-etuliitteeseen.

Järjestyksessään neljättä kertaa järjestetty kulkue osoittautui osanottajamääränsä perusteella jälleen kerran menestykseksi. Osallistujat toki joutuivat väistelemään takkuanarkistien heittelemiä kananmunia ja kuuntelemaan herjoja. Tietysti. Sehän nyt on normimeininkiä, johon lienee vain pakko tottua. Varmasti mukavaa kulkueeseen osallistuneille lapsiperheille.

Tarjokkaita 2010-luvun Joseph ”Joe” McCarthyksi ilmoittautui jo reilusti ennen itsenäisyyspäivää kehittelemällä yhteyksiä sekä kytköksiä, joiden myötä saada leimattua 612-soihtukulkue jonkin sortin ääriliikehdinnäksi. Keskeisin peruste on se, että ensimmäisellä kerralla vuonna 2014 Suomen Vastarintaliikkeen väkeä oli mukana paitsi suunnitteluvaiheessa myös järjestyksenvalvojina itse tapahtumassa.

Mitä tähän vuoteen ja eilispäivään tulee, osallistui kulkueeseen lopulta jotakuinkin joitain kymmeniä aiemmin omaa Kohti vapautta! -mielenosoitustaan järjestäneen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäsentä. Onneton vähemmistö koko kulkueesta joka tapauksessa.

Huolimatta siitä, että natseja oli jo viime vuonna sekä absoluuttisesti että suhteellisesti vähän, uskallan väittää, että aidosti isänmaallinen enemmistö osoitti tuolloin lunastaneensa soihtukulkueen itselleen. Tänäkin vuonna viesti toistui.

Koomikko Iikka Kivi todistaa Facebookissa väkevästi:

    ”Mutta. Ihan miten itse haluatte. Tästä lähtien jokainen marssille osallistuja on mielestäni tietoisesti mukana äärioikeiston toiminnassa ja jos ei itse äärioikeistolainen, niin vähintään näiden tukija ja symppaaja. Vakka kantensa valitsee.”

Hyvin monelle kansalaiskeskustelijalle vaikuttaa olevan syystä tai toisesta aivan valtavan tärkeää ja voimaannuttavaa saada nimittää porukkaa natseiksi. Toisaalta jotkut voivat kokea ongelmaksi sen, että kuten tässäkin tekstissä todetaan, on natsien tosiasiallinen määrä niin mitättömän pieni, ettei se ansaitsisi nykyisenkaltaista huomiota osakseen.

Henkireiän ollessa natseja, fasisteja ja rasisteja vastaan manifestointi on luontevaa pyrkiä esittämään vastustajia tosiasiallista määrää enemmän, jotta omalle toiminnalle löytyy niin ikään enemmän pontta ja tarkoitusta. Juurikin näistä lähtökohdista ”Tailgunner-Joe” operoi pyrkiessään paljastamaan suunnilleen jokaisesta vastaantulijasta kommunistin tai kommunistien hännystelijän.

Miten muutoin selitätte sen, että pieni määrä PVL:n/SVL:n natseja osallisena nelinumeroisessa ihmisjoukossa tekee tästä loppujoukostakin natseja, natsien tukijoita tai natsien symppaajia?

Jos pari natsia on ollut suunnittelemassa tapahtumaa nimeltä x, tämä siis tekee saman nimiseen tapahtumaan aina ja ikuisesti osallistuvista henkilöistä y ja z potenssiin n natseja. Niinkö?

Miksei asiaa voisi lähestyä vähemmän pahantahtoisesti niin, että tämä huikea enemmistö ei-natseja lähti 612-soihtukulkueeseen mukaan, koska koki sen itselleen sopivaksi tavaksi juhlistaa itsenäisyyspäivää? Olihan tapahtuma rauhanomainen, ja lisäksi osallistumiskynnys oli tehty mahdollisimman matalaksi, joka varmasti osaltaan vaikutti osanottajamäärään.

Soihtukulkueeseen osallistuneet tavalliset kunnon kansalaiset osallistuivat näyttääkseen, että heidän, eli rauhanomaisesti itsenäistä isänmaata juhlivien kansalaisten rinnalla natsit näyttäytyvät arvottomana marginaalina. Marginaalina, jollaisena sitä tuleekin käsitellä, jollaiseksi se täytyy sulkea ja jollaisena se on pysyvä ennen kuin kuolee kokonaan pois.

Kaikki marginaaliryhmät nimittäin elävät huomiosta. Huomion antamisen lopettaminen on kuin letkujen irroitus aivokuolleelta. Kannustan kaikkia tekemään parhaansa tämän tavoitteen edistämiseksi.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit