Eurooppa

Kasvava tuulivoimalatuotanto saastuttaa enemmän kuin yli miljoona autoa

Kuva Pixabay.

Kasvihuonekaasuilta suojautuakseen ihmiskunta on pyrkinyt lisäämään tuulivoimaloiden käyttöä sähköntuotantoon. Tuulivoimaloiden tuotannossa käytetään kuitenkin synteettistä kaasua, jonka ilmastovaikutus on merkittävästi suurempi kuin hiilidioksidin.

Rikkiheksafluoridi SF6 on rikistä ja fluorista koostuva hajuton, myrkytön ja palamaton ihmisen tekemä kaasu. Sitä käytetään laajalti sähkölaiteteollisuudessa estämään oikosulkuja ja onnettomuuksia. Kaasun käyttö on kasvanut nopeasti viime vuosina, kertoo BBC.

Vaikutus ilmaston lämpenemiseen 23 500 kertaa suurempi kuin hiilidioksidin

SF6 on halpaa, joten sitä käytetään laajalti sähkölaiteteollisuudessa eristysmateriaalina.

Kovin laajalti ei ole tunnettua, että SF6 on voimakas kasvihuonekaasu. SF6 on maailmanlaajuisen ilmaston lämpenemisen kannalta haitallisin tunnettu aine. Sen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on 23 500 kertaa suurempi kuin hiilidioksidin (CO2).

Yksi kilo SF6-kaasua aiheuttaa vastaavan vaikutuksen ilmastoon kuin 24 ihmisen lentomatka Lontoosta New Yorkiin ja takaisin. Kaiken lisäksi SF6-kaasun vaikutusaika ilmakehässä on erittäin pitkä, jopa 1000 vuotta.

SF6-kaasun tarve kasvaa tuulivoimalatuotannon kasvun myötä

SF6-kaasua käytetään erityisesti tuulivoimaloiden turbiineissa, joissa esiintyy erittäin korkeita jännitteitä.

– Koko ajan rakennetaan enemmän tuulivoimaloita, kojeistojen tarve kasvaa, ja SF6:ta käytetään isoihin turbiineihin, Costa Pirousis, Scottish Power Renewables -energiayhtiön insinööri kertoo. SF6-kaasua on käytetty vuosien ajan, joten sen ominaisuudet tunnetaan hyvin. Sitä pidetään myös erityisen luotettavana.

Sähkölaitetuotannon aikana jopa 15 prosenttia käytetystä kaasusta pääsee ilmakehään. Vuonna 2017 SF6-päästöt Euroopassa kasvoivat 8,1 prosenttia. Samana vuonna SF6-päästöt kokonaisuudessaan Euroopassa vastasivat 6,73 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, mikä vastaa noin 1,3 miljoonan auton aikaan saamia hiilidioksidipäästöjä.

SF6 on immuuni tuhoamisyrityksille

Toistaiseksi ilmakehän SF6-pitoisuudet ovat melko matalat, mutta SF6-kaasua sisältävien laitteiden määrän on arvioitu kasvavan 75 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, mikä väistämättä lisäisi merkittävästi kaasun pääsyä ilmakehään.

Suuri huolenaihe on myös SF6-kaasun pysyvyys. Kaasu on synteettinen ja immuuni tuhoamisyrityksille. Sitä ei voi imeyttää tai tuhota luonnollisilla keinoilla sen ilmastovaikutuksen vähentämiseksi.

Euroopan unioni rajoitti niin sanottujen F-kaasujen käyttöä jo vuonna 2014, mutta teollisuuden vastustuksen ja voimakkaan lobbauksen vuoksi SF6 jäi toistaiseksi ilman kontrollia.

  • 1.3K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi