Kolumnit

Katalonian jihadismiongelma

Barcelona 2017 terrori-iskun jälkeen. Kuva Jikatu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Barcelonassa radikaali-islamistit ovat aktiivisempia kuin muualla Espanjassa. Syy on pitkälti hallinnon autonomisessa ja kaupungin monikulttuurisessa luonteessa.

WikiLeaks paljasti vuonna 2010 Yhdysvaltojen hallinnon huolen nuorten miesten radikalisoitumisesta Barcelonassa: ”Uhka Kataloniassa on selvä”.

Vuodetun dokumentin mukaan kaupunki oli ”huolta aiheuttavien toimien risteyskohta”, johtuen laajasta muslimiyhteisöstä, josta osa on otollista maaperää  jihadistiryhmien rekrytoinnille. Pohjois-afrikkalaiset, pakistanilaiset ja bangladeshiläiset maahanmuuttajat vetivät terroristirekrytoijia puoleensa magneetin lailla.

Barcelonassa, Madridissa sekä Afrikan alueella sijaitsevissa Espanjalle kuuluvissa autonomisissa Ceutassa ja Melillassa jihadistien määrä on poikkeuksellisen suuri. Noin kolmannes Espanjan muslimiväestöstä elää näissä kaupungeissa. Vuosien 2012 sekä 2016 välisenä aikana koko maassa pidätettiin 178 jihadistia, ja neljä viidestä pidätetystä oli näistä kaupungeista.

Ei ole sattumaa, että niin suuri osa Espanjan muslimeista asuu Kataloniassa. Alueen kasvava talous ja halpatyövoiman tarve sekä aluehallinnon vuonna 2003 Casablancaan avaama rekrytointikeskus ovat toimineet houkuttimina. Seurauksena yhä enemmän marokkolaisia on muuttanut Kataloniaan. Vuonna 2015 noin 500 000 muslimia – noin 7 prosenttia koko väestöstä – asui Katalonian itsehallintoalueella.

Vuosi 2013 oli käännekohta

Vuoteen 2013 saakka suurin osa, – noin 90% – jihadistiepäillyistä oli ulkomaalaisia, enimmäkseen marokkolaisia, algerialaisia, pakistanilaisia, sanovat terrorismin tutkijat Fernando Reinares sekä Carola Garcia-Calvo. Vuodesta 2013 lähtien tilanne on muuttunut. Tuosta vuodesta alkaen noin puolet pidätetyistä jihadisteista on ollut espanjalaissyntyisiä. Suurin osa pidätyksistä on tehty Espanjalle kuuluvissa Ceutassa ja Melillassa Afrikan mantereella.

Vuosi 2013 oli käännekohta kahdessakin mielessä. Yhtäältä Syyrian sota oli radikalisoinut nuoria muslimeita, ja toisaalta toisen sukupolven muslimit olivat aikuistumassa. Muslimien laajamittainen maahanmuutto on Espanjassa kohtalaisen uusi asia – ensimmäiset saapuivat 1990-luvulla.

Kyseenalainen monikulttuuri

Katalonian itsehallinto ylistää Barcelonan monikulttuuria, kertoo toimittaja Ignacio Cembrero kirjassaan Allahin Espanja. Tosiasiassa hallinto tekee hyvin vähän integroidakseen muslimimaahanmuuttajia vallitsevaan yhteiskuntaan, kertoo Cembrero. Muslimeille järjestetään kouluissa oman uskonnon opetusta. Barcelonassa ei kuitenkaan ole suurmoskeijaa, kuten on useissa muissa Euroopan suurkaupungeissa.

Córdoban moskeija muistuttaa Al-Andaluksesta

Espanja, erityisesti Katalonia, on houkutteleva arabien silmissä.  Heille ei ole lainkaan sama  asia investoida öljydollarit berliiniläiseen moskeijaan kuin kaupunkiin, mikä oli osa Al-Andalusta vuodesta 801 lukien. AL-Andalus oli muslimikuningaskunta, minkä alaisena suurin osa Espanjaa oli lähes 800 vuoden ajan vuosien 711 ja 1492 välisenä aikana, ja asian muistavat hyvin niin arabit kuin espanjalaisetkin.

Kaksoisidentiteetti, kaksoiskonflikti

Jos monilla toisen tai kolmannen sukupolven muslimimaahanmuuttajilla on vaikeuksia löytää identiteettiään vanhempiensa ja espanjalaisen kulttuurin väliltä, vanhempiensa ja sekulaarin yhteiskunnan uskonnonharjoittamistapojen väliltä, Kataloniassa ongelma on vielä kaksinverroin vaikeampi.  Itsehallintoalueen yhteisöllä on oma taistelunsa meneillään Espanjan hallituksen kanssa, ja kahtia jakautunut identiteetti tekee muslimisiirtolaisten integraatiosta vielä vaikeampaa.

Extremismi tarjoaa selkeän identiteetin

– Kataloniassa on huomattavan salafistiliikkeiden keskittymän lisäksi myös identiteettikysymyksen kahtia jakama yhteiskunta, kirjoittaa terrorismin tutkija Reinares. Monet siirtolaiset eivät tiedä, pitäisikö heidän identifioida itsensä espanjalaisiksi vai katalaaneiksi, hän sanoo.

Hänen mukaansa ei ole yhteensattumaa, että molempien alueiden jihadistien rekrytointiaktiivisuus on keskitason yläpuolella. Monille nuorille siirtolaisille islamistinen extremismi tarjoaa selkeästi määritellyn identiteetin, mitä he eivät kykene löytämään Espanjan ja Katalonian monimutkaisesta todellisuudesta.

Asiasta kertoi elokuussa 2017 Deutsche Welle.

  • 70
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset