Muu maailma

Kätkytkuoleman syy mahdollisesti selviämässä

Kätkytkuolemaan menehtyneillä vauvoilla on havaittu muun muassa alhaisia oreksiinitasoja aivoissa. Tätä pidetään ensimmäisenä mahdollisena biologisena osaselityksenä harvinaiselle kätkytkuolemalle.


Australian Sydneyssä sijaitsevan Royal Alexandra -sairaalan tutkijat ovat havainneet, että kätkytkuolemien taustalla saattaisi olla oreksiini -nimisen hormonin matala taso. Oreksiini on hypotalamuksen tuottama proteiininkaltainen neuropeptidi, joka vaikuttaa heräämiseen, valveilla oloon sekä ruokahaluun. Oreksiini auttaa muun muassa heräämään, jos hengitys katkeilee kesken unen. Myös narkolepsiaan liittyy oreksiinin matala taso aivoissa, joka johtuu narkolepsian tapauksessa oreksiinia tuottavien solujen tuhoutumisesta.

Tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 27 vauvaa, jotka olivat kuolleet nukkuessaan, havaittiin, että kätkytkuolemaan menehtyneiden vauvojen oreksiinitaso aivoissa oli 20 prosenttia pienempi kuin 12 vauvan vertailuryhmällä. Kaikilla menehtyneillä vauvoilla oreksiinitaso ei ollut yhtä matala, mutta kuitenkin vertailuryhmän keskiarvon alapuolella.

Tämä näyttää osoittavan, että vauvojen aivoissa viesti herätä unesta ei ole mennyt läpi, ja serauksena on ollut kätkytkuolema. Matala oreksiinitaso voi olla kuitenkin vain yksi syy monien joukossa, sillä normaalistikin, unessa ollessa, oreksiinitasot ovat matalammat kuin valveilla ollessa.

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat havainneet myös matalampia serotoniinitasoja kätkytkuolemaan menehtyneillä vauvoilla. Serotoniini on neurotransmitteri, joka toimii välittäjänä solujen välillä ja jolla on suuri merkitys hengittämisen, sydämen sykkeen ja unen säätelyssä.

Toiveissa kuitenkin on, että tulevaisuudessa riskitapaukset voitaisiin seuloa ja näin vähentää kätkytkuolemia.

Kätkytkuolemalla tarkoitetaan alle yksivuotiaan odottamatonta kuolemaa, jolle ei löydetä selitystä. Kätkytkuolemien esiintyvyys on suurin 2–4 kuukauden iässä.

The Guardian
The Sydney Morning Herald
NCBI – National Center for Biotechnology Information

  • 11
    Shares