Kotimaa Talous

Kauppalehti: Ministeriö vaatii tukia takaisin Vasemmistoliittoon kytköksissä olevalta yhdistykseltä

Kuva Pixabay.

Sosiaali- ja terveysministeriö vaatii 9 miljoonaa euroa avustuksia saaneelta Solaris-lomat -yhdistykseltä osaa sen saamista tuista takaisin. Yhdistyksellä on yhteyksiä Vasemmistoliittoon.

Solaris-lomat ry:n toiminta-ajatuksena on järjestää täysihoitolomia kotimaassa vähävaraisille perheille ja aikuisille. Lomia järjestetään vakituisesti Suomessa asuville taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomat järjestetään Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tuella Veikkauksen tuotoista.

STM teki toukokuussa päätöksen periä takaisin yhdistykseltä sen Veikkaukselta saamia avustuksia. Vuoden 2017 aikana ja sen jälkeen Solaris-lomille on myönnetty 8,9 miljoonan euroa avustuksia Veikkauksen varoista.

Kauppalehden mukaan STM päätyi takaisinperintään kilpailutuksessa tehtyjen lainvastaisuuksien vuoksi. Markkinaoikeuden mukaan lainvastaisesti hankittuja lomia oli yhteensä 3,2 miljoonan euron edestä. Markkinaoikeus käsitteli asiaa hotelli- ja lomapalveluita tarjoavien yritysten tekemien valitusten perusteella, joiden mukaan hankintamenettely oli virheellinen.

Solaris-lomat -yhdistyksen omat tytäryhtiöt osallistuivat lomapalvelujen hankinnan kilpailutukseen asiakirjojen pohjalta, joiden laatimiseen oli osallistunut Solaris-lomien toimitusjohtaja, joka toimi samalla myös yhdistyksen tytäryhtiöiden toimitusjohtajana. Solaris-lomat päätyi valitsemaan jokaista tarjouspyynnössä ollutta tuotetta kohden toimittajaksi vähintään yhden omista tytäryhtiöistään.

Markkinaoikeuden mukaan esille tulleet sidonnaisuudet ja omistussuhteet ovat vaarantaneet muun muassa tarjouksia tehneiden yritysten tasapuolisen kohtelun, eikä menettely ole ollut hankintalain mukaista. Tämän vuoksi STM päätyi perimään Solaris-lomat -yhdistykseltä sen saamia avustuksia takaisin 245 000 euroa korkoineen. Solaris-lomat on tehnyt STM:n päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Solaris-lomat on hankkinut tytäryhtiöiltään tuettuihin lomiin liittyviä palveluita vuonna 2017 1,2 miljoonalla eurolla ja vuonna 2018 1,1 miljoonalla eurolla.

Solaris-lomilla on selkeät yhteydet Vasemmistoliittoon, sillä kilpailutusasiakirjojen laatimiseen osallistuneella yhtiön entisellä toimitusjohtajalla on ollut aiemmin puolueen jäsenkirja. Yhdistyksen viimeisin toiminnanjohtaja puolestaan on toiminut Paavo Arhinmäen erityisavustajana tämän ministerikaudella. Toiminnanjohtaja on ollut myös Veikkauksen hallituksen jäsen.

Myös yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalla on kytköksiä Vasemmistoliittoon, sillä hän on kuulunut SAK:n vasemmistoryhmään.

Yhdistyksen hallituksen jäsenistä kaikilla on jonkinlainen kytkös puolueeseen.

STM on päättänyt tukien takaisinperinnästä jo toukokuussa, mutta asiasta on uutisoitu vasta nyt.

Lue lisää Kauppalehdestä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa