Kotimaa

Kauppias yritti auttaa selvittämään myymälävarkautta – joutui maksamaan sakkoja ja varkaalle korvauksia

Kuvituskuva. Kuva Pixnio.

Vaasan hovioikeus on tuominnut seinäjokelaisen kauppiaan sakkoihin ja maksamaan korvauksia henkilölle, joka näpisti kaupasta tavaraa.

Tapaus sattui vuonna 2017. Näpistyksen, kansanomaisemmin myymälävarkauden, tapahduttua kauppias julkaisi valvontakameran kuvaa somessa. Tapaus päätyi käräjille, ja vuonna 2018 Seinäjoen käräjäoikeus jätti kauppiaan tuomitsematta mutta määräsi maksamaan näpistelijälle kärsimyskorvauksia. Loppujen lopuksi asia eteni Vaasan hovioikeuteen, joka kovensi rangaistusta ja korvauksia.

– Jo tämä ratkaisu oli normaalin oikeustajun vastainen, mutta nyt tuli vielä hullumpi päätös. Vaasan hovioikeus määräsi kauppiaalle 825 euron sakot ja korotti näpistelijälle maksettavan korvauksen 600 euroon, kirjoittaa Etelä-Pohjanmaan yrittäjät ryn puheenjohtaja Matti Risikko blogissaan.

Kun yrittäjä pyrki auttamaan tapauksen selvittämisessä, seurauksena kauppiaan eli rikoksen uhrin on maksettava, ja kaupasta luvatta tavaraa vienyt on oikeutettu rahalliseen korvaukseen.

– Yrittäjän tarkoituksena oli vain selvittää, kuka tavaraa kaupasta anasti. Samalla hän halusi kertoa, että yritys tekee aina vastaavissa tapauksissa ilmoituksen poliisille. Tämän ei pitäisi yleisen oikeustajun mukaan olla mitenkään kummallista. Paitsi että Vaasan hovioikeuden mielestä on.

Vaasan hovioikeudenpäätöksestä voidaan vetää johtopäätös – Risikko korostaa – että ”oikeuslaitos on vakavasti vieraantunut normaalista elämästä.”

– Ja että on syytä muuttaa lainsäädäntöä, joka näin pönttöjä päätöksiä mahdollistaa.

  • 368
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset