Kotimaa Maahanmuutto

Keinutien koulussa Kontulassa puhutaan 46 kieltä – ajantasaista tulkkausta tarvitaan koulupäivän aikana jopa Somaliaan

Keinutien ala-aste. Kuva Htm / Flickr / CC BY-SA 3.0

Kontulassa Helsingissä sijaitseva Keinutien ala-aste on erittäin monimuotoinen. Kielellisesti koulussa ei rajoituta pelkästään kahteen kotimaiseen – suomeen ja ruotsiin – vaan koulussa puhutaan kaikkiaan 46 eri kieltä.

Keinutien koulussa on syyskuun alussa julkaistun Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan kaikkiaan 600 oppilasta, ja heistä peräti 55 prosenttia on vieraskielisiä. Suurimmat kieliryhmät ovat arabian-, somalin- ja venäjänkieliset oppilaat. Opetuskielenä on kuitenkin suomi. Koulussa puhutaan kaikkiaan 46 eri kieltä.

Tulkkauspuhelin auttaa opettajia jokapäiväisissä asioissa

Päivittäisten asioiden hoitamiseen tarvitaan koulussa reaaliaikaista tulkkausta, johon koulu käyttää erityisiä tulkkauspuhelimia. Rehtori Irina Haahtela kertoo, että hän on juuri soittanut tulkkauspuhelimessa olevan tulkkaussovelluksen avulla somaliankielisille vanhemmille Somaliaan selvittääkseen, miksi yksi oppilaista on jättänyt tulematta kouluun.

Opettajien lisäksi monikulttuurinen ympäristö tuo haasteita myös oppilaiden vanhemmille, sillä suuri osa vanhemmista ei osaa käyttää Wilma-järjestelmää, sillä he eivät osaa suomea eivätkä aina ole edes luku- ja kirjoitustaitoisia.

Vinkkejä Ruotsista

Opettajat joutuvat käyttämään opetuksessa runsaasti kuvamateriaalia tehdäkseen asiansa ymmärretyksi. Tähän on saatu vinkkejä Ruotsista monikulttuurisesta Malmöstä, jonka Rosengårdskolanissa kaikki asiat esitetään tekstin lisäksi kuvina.

Oppilaiden tukena Keinutien koulussa toimii venäjän, arabian ja somalin kielen taitoisia avustajia. Opetettavia kotikieliä on koulussa peräti kahdeksan. Edellä mainittujen kolmen kielen lisäksi koulussa voi opiskella urdua, viroa, sorania, igboa ja albaniaa. Selkosuomi on koulussa myös kovassa käytössä.

Monet maahanmuuttajat käyttävät koulua jokapäiväisten ongelmien ratkomiseen.

– Koulullemme on saavuttu selvittämään esimerkiksi parkkisakkoa tai todistuksen kääntämistä englannin kielelle, rehtori Haahtela kertoo hymyillen.

Muutettu otsikkoa 26.9 klo 20:26

  • 1.8K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset