Eurooppa Politiikka

Keski-Euroopan johtajat tukevat Valko-Venäjän kansaa

V4-maat Puola, Tšekki, Slovakia sekä Unkari. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Elokuun 19. päivä Visegrád-ryhmän (V4) presidentit julkaisivat yhteisen tiedonannon koskien Valko-Venäjän 9. elokuuta pidettyjä presidentinvaaleja.

V4-maiden presidentit vaativat Valko-Venäjän hallintoa etsimään poliittisen ratkaisun kriisiin, joka on aiheuttanut laajalle levinneitä väkivaltaisuuksia kaikkialla maassa.

– Vaadimme Valko-Venäjän hallintoa avaamaan tien poliittiselle ratkaisulle ja kunnioittamaan perustuslaillisia ihmisoikeuksia ja vapautta sekä pidättäytymään väkivallalta mielenosoittajia kohtaan, János Áder (Unkari), Andrzej Duda (Puola), Miloš Zeman (Tšekki) sekä Zuzana Čaputová (Slovakia) kirjoittivat yhteisessä tiedonannossaan.

Presidentit myös vaativat ulkopuolisia tahoja pidättäytymään Valko-Venäjän itsenäisyyttä ja itsemääräämisoikeutta heikentävistä toimista viitaten Venäjään, jolla on edelleen merkittävä vaikutusvalta Valko-Venäjään sekä poliittisesti että taloudellisesti.

Valkovenäläiset ovat osoittaneet mieltään jo lähes kahden viikon ajan vilpillisinä pidettyjä presidentinvaaleja ja presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan.

Lähde Balkan Insight.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa