Kotimaa Politiikka

Keskustan Kärnä: Vihapuhetta ei tule kirjata lainsäädäntöön

Kuva Wikimedia Commons / public domain

Jokaisella tulee olla oikeus mielipiteen ilmaisemiseen ilman ennakkosensuuria, sanoo kansanedustaja Mikko Kärnä.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä vastustaa vihapuheen kirjaamista erillisenä kirjauksena lainsäädäntöön.

– Lainsäädännössä on nykyään jo kunnianloukkaus. Eikö se riitä? Tätä määrittelemätöntä ”vihapuhetta” taas tulee joka tuutista nykyään. Poliisille puolestaan on paljon tärkeämpiä tehtäviä, kuin sen tutkiminen. Esimerkiksi Savo-Karjalan vihreiden toiminnanjohtaja esitti vuoden 2017 joulukuussa allekirjoittaneen kastroimista etten saisi enää lisää lapsia. Niin epäasiallista kuin kielenkäyttö olikin, niin en kyllä toivoisi tämän toiminnanjohtajan joutuvan siitä oikeuteen, Kärnä toteaa.

Kärnä muistuttaa, että sananvapautta ei voida vapaissa maissa rajoittaa.

– Jokaisella tulee olla oikeus oman mielipiteensä ilmaisemiseen ilman ennakkosensuuria. Keskusteluilmapiiri on nykyään erityisesti sosiaalisessa mediassa heikko, mutta ei se tiettyjä sanoja tai keskustelutapoja epämääräisesti kriminalisoimalla parane. Päinvastoin. Poliisin pitää nyt vain ottaa lusikka kauniisti käteen ja alkaa tutkimaan sille ilmoitetut kunnianloukkaukset, eikä jättää niitä tutkimatta kuten se nykyään tekee. Tämä rauhoittaisi yhteiskunnallista ilmapiiriä huomattavasti enemmän kuin panssariautojen hankkiminen, kansanedustaja huomauttaa.

Vihapuhe on Suomessa niin vakava ongelma, että se edellyttää hallitusohjelman tasoisia linjauksia ja vihapuheen vastaisen toimintaohjelman laatimista, uskoo sisäministeriön, oikeusministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriöministeriöiden yhteistyössä asettama työryhmä. Arkkipiispa emeritus Kari Mäkisen johtama työryhmä on esittänyt yhteensä 12 suositusta vihapuheen ja nettikiusaamisen vastaisten toimien tehostamiseksi.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa