Eurooppa Politiikka

Keskustelu EU:n omasta armeijasta jälleen pinnalla

Kuvituskuva c Miroslav Vajdic

Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti haluavansa yhtenäisen joukon Eurooppaan, joka vastaisi hänen mukaansa vapaudesta ja turvallisuudesta.


Italia on nostanut keskusteluun uudestaan ehdotuksen Euroopan Unionin yhteisestä puolustuksesta Brysselin terroritekojen jälkeen, kertoo EurActiv (23.3.2016). Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti haluavansa yhtenäisen joukon Eurooppaan, joka vastaisi hänen mukaansa vapaudesta ja turvallisuudesta.

Euroopan tulee tehdä kaikki loppuun asti tällä kertaa. Meidän tulee investoida yhteiseen turvallisuus- ja puolustusjärjestelmään.

Matteo Renzi

Vain vuotta aikaisemmin 8.3.2015 aiheen nosti pinnalle Jean-Claude Juncker

Hän on puhunut eurooppalaisen armeijan perustamisen puolesta. ”Sellainen armeija auttaisi meitä luomaan yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja toteuttamaan yhdessä Euroopan vastuuta maailmassa”, sanoi Juncker. Oman armeijan avulla Junckerin mukaan Eurooppa voisi reagoida uskottavasti jonkin jäsenvaltion tai EU-naapurivaltion rauhaan kohdistuvaan uhkaan. Näin voitaisiin antaa Venäjän ymmärtää, ”että me suhtaudumme vakavasti Euroopan unionin arvojen puolustamiseen”.

Ehdotus sai tukea eri tahoilta. ”Yhteinen armeija on eurooppalainen visio, jonka aika on tullut nyt”, sanoi Bundestagin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen (CDU). ”Eurooppalaiset laittavat suunnattomia summia sotilaisiin, moninkertaisesti Venäjään verrattuna. Silti meidän sotilaallinen kykymme on turvallisuuspoliittisesti riittämätön niin kauan kuin meillä on kansallisia pikkuarmeijoita, jotka lisäksi pienoiskoossa tekevät pitkälti samoja asioita.”

Myös entinen EU-ulkoasiainvaltuutettu ja NATO-pääsihteeri Javier Solana tuki Junckeria.

Asiasta uutisoi EurActiv

Toimitus
25.3.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Can it be stopped!!!!

Ei noi armeijat auta, koska viholliset ovat levittyneinä keskuuteemme. Ainut keino olisi olla päästämättä tota lietettä valumaan, mutta se on jo tehty.

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa