Kotimaa Rikos

Kielitaidoton mies petti Kansaneläkelaitosta

Kuva Pixabay.

Suomessa vuodesta 2000 alkaen oleillut etelämaalaismies joutui syytetyksi petoksesta.

Kyse oli siitä, että mies oli harhauttanut Kansaneläkelaitosta maksamaan hänelle työmarkkinatukea vuonna 2015 vaikka hän samaan aikaan toimi yrittäjänä edellisvuonna rekisteröimässään yrityksessä.

Aiheettomasti saatuja tukia oli syytteen mukaan kaikkiaan 6551 euron edestä.

Oikeudessa etelämaalaismies kiisti syyllisyytensä. Mitään tahallista erehdyttämistä ei hänen mielestään ollut tapahtunut.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että vaikka mies ei osaa kunnolla suomea eikä osaa kunnolla lukea tai kirjoittaa edes äidinkieltään arabiaa, hänen olisi silti tullut ottaa asioista selvää epäselvissä tilanteissa.

Työmarkkinatukihakemuksissa on monta kohtaa, joissa mies olisi niin halutessaan voinut ilmoittaa yrittäjänä toimimisestaan.

– Ei riitä, että selvittää itselleen merkitykselliset ja tarpeelliset kohdat, vaan on ymmärrettävä kaikki kohdat riittävällä tarkkuudella puutteellisesta kielitaidosta huolimatta, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan.

Koska mies oli laiminlyönyt selonottovelvollisuutensa ja hänen oli täytynyt tietää antamansa tiedot puutteellisiksi, Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi etelämaalaismiehen syyllistyneen hänelle syyksi luettuun petokseen.

Mies oli maksanut Kansaneläkelaitokselle takaisin jo noin puolet petoksella saamastaan tuesta, joten käräjäoikeus katsoi, että syytetty voidaan tuomita sakkorangaistukseen vankeusrangaistuksen sijaan.

Rangaistukseksi muodostui 50 päiväsakkoa, mistä miehen tuloilla kertyy maksettavaa 300 euroa.

Suomen valtio maksaa etelämaalaismiehen oikeudenkäyntikulut 988 euroa.

Lähde Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio.

  • 280
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset