Kotimaa Rikos

Kielitaidottomat miehet ahdistelivat alaikäistä tyttöä Tampereella

Tampereen oikeustalo. Kuva Aleksi Kinnunen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kahden miehen suorittama seksuaalinen ahdistelu Tampereen Laikunlavalla kesällä 2018 päättyi poliisin saapumiseen paikalle, jolloin toinen miehistä vastusti pidätystä voimallisesti.

15-vuotias tyttö oli kesäkuussa 2018 ystäviensä kanssa Tampereen keskuspuistossa sijaitsevalla Laikunlavalla yleisötapahtumassa. Tapahtumassa juhlittiin, ja yleisöä oli melko paljon. Sitten ystävysten luo saapuivat noin 38- ja 22-vuotiaat ulkomaalaismiehet.

Verbaalinen kommunikointi oli vaikeaa, koska miehet eivät puhuneet suomea, ja englannin kielen osaaminenkin oli heikkoa. Arabiaa miehet olisivat tosin osanneet.

Pian puutteelliset kommunikaatiotaidot muuttuivatkin fyysiseksi ahdisteluksi. Vanhempi miehistä tarttui 15-vuotiaan rintoihin puristellen niitä vuorotelleen toistellen sanoja ”milk” ja ”coffee”. Tyttö kielsi miestä sanomalla ”Don’t!”, minkä jälkeen mies kehui tyttöä kauniiksi ja aneli tältä puhelinnumeroa sekä epäselvästi ääntäen vaati tyttöä mukaansa asunnolleen.

Tämän jälkeen 22-vuotias alkoi ahdistelemaan tyttöä. Mies tarjosi olutta, mistä tyttö kieltäytyi siirtyen lähemmäs ystäviään turvaan. Mies ei kuitenkaan hellittänyt vaan pyysi tyttöä mukaansa asunnolle harrastamaan seksiä. Tyttö kertoi miehelle ikänsä, mutta se ei tehnyt mieheen minkäänlaista vaikutusta. Sitten mies otti tytön kädestä väkisin kiinni ja painoi sen sukupuolielintään vasten. Tämän jälkeen mies lääppi tytön kaulaa ja korvaa sekä nosti hupparin helmaa, jonka tyttö nopeasti veti takaisin alas. Mies ei hellittänyt vaan hiplasi sormellaan tytön huulia, laittoi kätensä tämän jalkojen väliin ja yritti väkisin suudella.

Tytön ystävät hälyttivät apuun poliisin, joka paikalle saavuttuaan yhytti miehet. Poliisipartio otti lopulta 22-vuotiaan kiinni, mutta mies osoittautui kovin yhteistyökyvyttömäksi. Hän vastusteli pidätystä voimallisesti rimpuilemalla vastaan ja pyrkimällä poliisiautosta ulos.

Oikeudenkäynnissä miehet kiistivät ahdistelun. Vanhempi miehistä väitti nuorisojoukon tuleen pummaamaan heiltä tupakkaa ja olutta, minkä jälkeen poliisit olivat jostain syystä saapuneet pidättämään nuoremman miehen. Nuorempi mies kertoi yllättyneensä kovasti poliisien saapumisesta ja olleensa järkyttynyt, paniikissa ja surullinen seuranneen pidätyksen johdosta. Koko tapahtuma oli miesten mielestä nuorten keksintöä, koska nämä eivät olleet saanet pummaamaansa tupakkaa ja olutta. Nuorempi mies kiisti väitteen tytön houkuttelemisesta asunnolle, sillä hän asuu vastaanottokeskuksessa, joten kuinka sinne edes voisi ketään viedä seksiä harrastamaan. Sitäpaitsi kumpikaan miehistä ei edes osaa suomea tai englantia.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi paikalla olleiden todistajien kertomusten tukevan ahdistellun tytön ja tämän ystävien kuvauksia tapahtumista. Käräjäoikeus tuomitsi vanhemman miehen seksuaalisesta ahdistelusta 60 päiväsakkoon, yhteensä 360 euroa. Miehen asianajajan palkkiot 2960 euroa jäävät valtion vahingoksi. Todistelukustannuksia mies joutuu maksamaan valtiolle 70 euroa. Ahdistelun kohteelle mies tuomittiin maksamaan kärsimyskorvauksia 600 euroa.

Nuorempi miehistä tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta ja haitanteosta virkamiehelle 90 päiväsakkoon, yhteensä 540 euroa. Puolustusasianajajan palkkiot 2480 euroa jäävät valtion tappioksi. Todistelukustannuksia ja rikosuhrimaksua mies joutuu maksamaan valtiolle 140 euroa. Kärsimyskorvauksia ahdistellulle tytölle mies tuomittiin maksamaan 800 euroa.

Molemmat miehet määrättiin yhteisvastuullisesti korvaamaan valtiolle uhrin asianajajan palkkiot 1739 euroa. Miehet ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioihinsa, jotka eivät ole vielä lainvoimaisia.

Lähteet Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiot

  • 3K
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset