Kotimaa

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä kolminkertaistunut

Kuva Petri Saarela.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli hieman vähemmän viharikosepäilyjä kuin vuonna 2018, selviää Poliisiammattikorkeakoulun viharikollisuutta koskevasta vuosiraportista. Raportin mukaan viime vuonna kirjattiin kaikkiaan 899 rikosilmoitusta, jotka määriteltiin epäillyiksi viharikoksiksi. Määrä laski edelleen kohti vuoden 2015 kasvupiikkiä edeltänyttä pidemmän aikavälin tasoa.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksessa viharikokset luokiteltiin eri motiivien kautta. Edellisvuosien tapaan suurin osa vuoden 2019 viharikosilmoituksista sisälsi etniseen tai kansalliseen taustaan kohdistuvia piirteitä. Poliisi kirjasi tällaisia ilmoituksia yhteensä 650 kappaletta, mikä on hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Näissä tapauksissa yleisin rikoslaji oli pahoinpitely.

Etniseen tai kansalliseen taustaan liittyvistä rikosilmoituksista yhdeksässä prosentissa asianomistajana oli romanitaustainen henkilö. Kyseisissä ilmoituksissa yleisin rikoslaji oli syrjintärikos.
Sanallisia loukkauksia, uhkauksia ja häirintää yhä enemmän

Viime vuosina muun muassa internetissä tapahtuva nöyryyttäminen, uhkailu ja solvaaminen ovat lisääntyneet ja tulleet näkyviksi ilmiöiksi. Vaikka poliisin tietoon tulleen viharikollisuuden valossa viharikosten yleisin rikoslaji on yhä pahoinpitely, tilastoissa näkyy sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirintätapausten määrän kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Yleisimmin nämä rikosilmoitukset koskevat kunnianloukkauksia ja laittomia uhkauksia.

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosepäilyjen määrä kolminkertaistui viime vuonna. Poliisi sai kaikkiaan 105 ilmoitusta, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 34.

Viharikosepäilyissä eniten muuttui uskontoon tai vakaumukseen kohdistuvien ilmoitusten määrä, joka väheni 14 prosenttia vuoteen 2018 verrattuna. Hieman vajaassa puolessa tapauksista teko kohdistui islaminuskoon tai muslimeihin.

Uhrin oletettuun tai todelliseen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuvien viharikosten yhteismäärä laski hieman edellisvuodesta. Näistä kuitenkin sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun kohdistuvia rikosepäilyjä ilmoitettiin poliisille enemmän kuin vuonna 2018. Eniten tehtiin ilmoituksia kunnianloukkauksista.

Vammaisuuteen liittyviä rikosilmoituksia oli viime vuonna vähemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna. Vajaa puolet näistä epäillyistä rikoksista oli kunnianloukkauksia.

  • 143
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset