Muu maailma Uutiset

Kiina investoi 50 miljardia Afrikkaan

Kuvituskuva. Pixabay, CC0.

Yli 50 Afrikan maan päämiehet vierailivat tällä viikolla Kiinan pääkaupungissa Pekingissä tavatakseen maan johtajan. Kiinan presidentti Xi Jinping ilmoitti kokouksen tiimoilta maansa investoivan yli 50 miljardia euroa Afrikkaan seuraavien kolmen vuoden aikana.

Kiina on jo aiemmin tukenut Afrikkaa rahallisesti ja poliittisesti, sekä investoinut suuria summia lähes kaikkiin Afrikan valtioihin. Muun muassa Keniaan rakennettiin pääkaupunki Nairobin ja rannikolla sijaitsevan Mombasan välille rautatie Kiinan myöntämällä 3,6 miljardin euron lainalla.

Kiina on pitkään pyrkinyt kasvattamaan vaikutusvaltaansa Afrikassa, ja YK:n äänestyksissä Afrikan maat usein äänestävät Kiinan eduksi. Afrikan mailla on noin 28% kaikista äänistä YK:n äänestyksissä.

Syyt Kiinan antamalle tuelle ja sijoituksille Afrikassa ovat samat, kuin länsimailla: Kiina tarvitsee Afrikan luonnonvaroja, ja haluaa myydä omia tuotteitaan Afrikan kasvavilla markkinoilla.

”Kiinalla on pitkän ajan strateginen ja poliittinen suunnitelma Afrikalle”, sanoo Kiinaan erikoistunut sinologi.

Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat katsoneet huolissaan Kiinan kasvavaa vaikutusvaltaa luonnonvaroiltaan rikkaimmassa maanosassa, ja ovat yrittäneet kilpailla Kiinan tarjoaman rahan kanssa. Länsimaitten tukea Afrikalle kuitenkin sitoo pyrkimys ihmisoikeuksien kunnioitukseen, mikä hidastaa ja vaikeuttaa sopimusten tekemistä, ja tästä hyötyy ihmisoikeuksia sormien läpi katsova Kiina.

Kiinan etuna on myös kolonialistisen historian puute Afrikassa. Afrikkalaiset luottavat mieluummin Kiinaan, kuin siirtomaita hallussaan pitäneisiin länsimaihin.

Kiinan tuki Afrikalle ei ole vain taloudellista ja poliittista. Maa antaa Afrikan maille myös sotilasapua noin 130 miljoonalla eurolla.  Kiinan uskotaan jatkossa kasvattavan sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa. Perusteena ovat maanosan luonnonvarojen turvaaminen Kiinan hyödyksi, sekä Afrikassa asuvien, noin kahden miljoonan Kiinan kansalaisen turvallisuus. Kiina aikoo myös sotilaallisesti suojella Afrikkaan tekemiään investointeja.

Lähde SVT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Kiina toteuttaa imperialismiaan mistään välittämättä köyhemmissä maissa. Hupaisaa, että ne luottavat Kiinaan, jolla ei ole siirtomaahistoriaa. Kiina lainaa auliisti rahaa ja kun eivät kykene maksamaan, jonka Kiina tietää jo lainatessaan, ottaa Kiina haltuunsa infrastruktuuria tai mitä vaan ja alistaa maan kiinalaisten tahdolle.

Samaan aikaan Kiina panostaa rajusti armeijaansa ja pystyttelee sotilastukikohtia pitkin poikin. Jos Kiinasta tulee maailman valtias, yleistyvät diktatuurit ja demokratia katoilee siellä täällä. Kun USA on ollut maailman ykkönen, on se mahdollistanut demokratiat. Kiinan vallan vahvistuessa saattaa Suomikin lopulta päätyä diktatuuriksi, koska sitä Kiina tukee.

Viimeksi muokattu 28 päivää sitten by John Quiman
Kääpä

Venäjällä muut maat voi tehdä sentään jotian tiukennuksia, mutta Kiinalle ei mitään. Koko eurooppa ja lähes koko maailma on antanut Kiinalle liian vapaat kädet, sitä on sitten myös käytetty. Lähes jokaisessa sähköhärvelissä on kiinaa sisällään, sama vaatteissa. Olin vuosi sitten leukkauksessa ja siinä leikkaupöydällä tiirailin välineistöä, ainoilla toimivvalla eli silmillä havaitsin että lähes kaikki laitteet, naamarit, käsineet ja leiikkausvälineet oli, made in china. Eli jos maat tekee tiukennuksia kiinalle tuo maa voi sulkea lähes koko maailman maat sen jälkeen. Se myös tiedetään. Monet maat nosti metelin että mongolian pitää pitää vangita putin kun tuo siellä vierailee, kaikki hiljeni sillä hetkellä kun kiina ilmoitti että takaavat sen että putte saa kulkea vapaasti ei siihen kajoa kukaan.