Muu maailma

Kiinalaiset lääkärit pelkäävät COVID-19 -viruksen vaurioittavan mieshormonin tuotantoa elimistössä

Kuva Pixabay.

Wuhanissa Kiinassa lääkäriryhmä haluaa laajempia tutkimuksia koronaviruksen vaikutuksesta mieshormonin tuotantoon ihmiselimistössä.

Kiinalainen lääkäriryhmä on julkaissut lääketieteellisen artikkelin, johon liittyvässä tutkimuksessa tarkasteltiin 81 ikävuosien 20 ja 54 välillä olevaa miestä. Mediaani-ikä otannassa oli 38 vuotta ja noin 90 prosentilla oli vain lieviä oireita. Näytteet otettiin juuri ennen sairaalasta poistumista.

MedRxiv.org -sivustolla julkaistun lääketieteellisen artikkelin mukaan näytteistä tarkasteltiin testosteronin T ja luteinisoivan hormonin LH määrää elimistössä ja niiden suhdetta (T/LH). Matala T/LH -suhde voi viitata hypogonadismiin eli mieshormonin puutostilaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että luteinisoivan hormonin tasot olivat kohonneet merkittävästi, mutta T/LH -suhde oli merkittävästi laskenut. Tarkastelluilla COVID-19 -viruksesta parantuneilla T/LH -keskiarvo oli 0,74, mikä on noin puolet normaalitasosta.

Artikkelissa todetaan, että kohonnut LH ja laskenut T/LH -suhde saattaa viitata Leydigin solujen vahingoittumiseen kiveksissä, jolloin testosteronituotanto ei noudata luteinisoivan hormonin ohjausta.

Testosteroni on pääasiallinen mieshormoni, joka aiheuttaa miehisten sukupuoliominaisuuksien kehittymisen ja sperman tuotannon. Se aiheuttaa myös seksuaalista halukkuutta ja kasvattaa luu- ja lihasmassaa, vähentää rasvakudosta ja lisää punasolujen tuotantoa.

Myös FSH:n eli follikkelia stimuloivan hormonin taso oli artikkelin mukaan laskenut merkittävästi. FSH ohjaa miehillä siittiöiden tuotantoa kiveksissä.

– Koska yli puolet COVID-19 -viruksen sairastuttamista henkilöistä oli lisääntymisikäisiä, Sars-CoV-2 [koronan virallinen termi] vaikutukseen lisääntymisjärjestelmään tulee kiinnittää enemmän huomiota, tutkijaryhmä toteaa.

Tutkijoiden mukaan tulokset antavat ymmärtää, että lisätutkimukset suuremmalla otoksella ovat tarpeen. Myös muut tekijät kuten sairauden aikana saatu lääkitys ja immuunivaste ovat saattaneet johtaa epätavalliseen tulokseen.

  • 116
    Shares
Tagit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset