Muu maailma

Kiinan hiilidioksidipäästöt huipussaan samoihin aikoihin kun Suomen tulisi olla hiilineutraali

Kiinalainen hiilivoimala. Kuva Tobixen / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kiina on maailman suurin hiilen tuottaja ja kuluttaja.

Kiinan hiilenkulutus kohosi vuoteen 2013 saakka mutta laski vuosina 2014-2016. Tämän jälkeen hiilenkulutus alkoi jälleen nousta, kun paine talouden hidastumisen hillitsemiseksi astui etusijalle.

Tällä hetkellä Kiina kiihdyttää uusien kivihiiltä käyttävien voimaloiden rakentamista. Jos kaikki laitokset rakennetaan ja otetaan käyttöön, pelkästään Sisä-Mongolian vuotuinen hiilenkulutus nousee 80 miljoonaan tonniin vuodessa, mikä vastaa suunnilleen Saksan kulutusta.

Kiina kuitenkin suunnittelee saavuttavansa ”hiilineutraaliuden” ennen vuotta 2060. Aikaa hiilineutraaliuteen on siis vielä 40 vuotta, ja suunnitelmien mukaan hiilidioksidipäästöjen huippu ajoittuu vuoteen 2030.

Päästäkseen tavoitteeseensa hiilineutraaliudesta Kiina joutuu vähentämään kivihiilen käyttöä dramaattisesti. Tiedossa ei ole, kuinka Kiina aikoo hiilen korvata.

Suomen aikeet ovat Kiinan suunnitelmia kunnianhimoisemmat.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tämä edellyttää nopeutettuja päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla.

Sen jälkeen kun Suomesta olisi tullut hiilineutraali, Kiina jatkaisi valtavia hiilidioksidipäästöjään vielä vähintään 25 vuoden ajan.

Lähteet Fortune (1, 2), Ympäristöministeriö.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit