Muu maailma

Kiinan varoitus maailmalle – dramaattinen talouden pudotus koronaepidemian vuoksi

Kuva Pixabay.

Kun Kiinan aloittamista karanteenimääräyksistä ja matkustuskielloista on kulunut kaksi kuukautta, elämä alkaa palamaamaan entisiin uomiinsa. Maan talous on kuitenkin kokenut romahduksen.

Koronavirusepidemia Kiinassa alkaa hellittämään. Epidemian aikana 81 000 on sairastunut ja 3200 menettänyt henkensä, mutta uusia tapauksia tulee päivittäin enää vain vähän. Ihmiset palaavat vähitellen työpaikoilleen. Koulut, tehtaat, julkiset tilat ja turistikohteet avaavat ovensa.

Koronaviruksen vaikutus Kiinan talouteen on ollut dramaattinen, ennustettua huomattavasti suurempi. Maanantaina julkistetut talousluvut paljastavat suoranaisen romahduksen.

Tammi- ja helmikuun datoihin perustuva tilasto osoittaa teollisuustuotannon pudonneen 13,5 prosenttia. Ero ennusteeseen on merkittävä, sillä koronaepidemian alettua yleinen käsitys oli, että tuotanto putoaisi 3 prosenttia.

Kulutusta mittaava vähittäismyynti putosi 20,5 prosenttia ennusteen ollessa 4 prosenttia.

Käyttöomaisuusinvestoinnit, jotka mittaavat aineellisen käyttöomaisuuden hankintoja ja perusparannuksia, romahtivat 24,5 prosenttia. Tässä asiantuntijat ennustivat 2 prosentin pudotusta.

Kiinan keskuspankki ilmoitti sunnuntaina ottavansa käyttöön laajan skaalan erilaisia toimenpiteitä minimoidakseen yrityksille suunnattavan rahoituksen hinnan.

Kun Kiina aloittaa toipumisen koronavirusepidemian jälkeen, Euroopan mailla epidemia on vasta alussa ja talouden romahdus tulossa. Kiinan talousluvut antavat osviittaa siitä, kuinka syvälle viruksen aiheuttama talouskurimus voi Euroopassa edetä.

Lähteet South China Morning Post (1, 2)

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit