Eurooppa Politiikka

Kiista EU-elvytysrahojen käytöstä saattaa kaataa Italian hallituksen

Kuva Pixabay.

EU-elvytyspaketti ja Italian siitä saamat avokätiset avustukset jakavat Italian hallitusta.

Italian hallitus on joutunut kiistaan siitä, kuinka 750 miljardin euron EU-elvytyspaketista tukina ja matalakorkoisina lainoina saatavat 208 miljardia käytettäisiin.

Italian nykyinen hallitus koostuu sosialistisesta Pd-puolueesta, M5S-liikkeestä sekä aiemmin Pd-puolueeseen kuuluneen Matteo Renzin johtamasta Italia Viva -puolueesta. Jos Renzi vetäisi tukensa pois koalitiolta, seuraisi uudet vaalit.

Renzin mielestä pääministeri Giuseppe Conten elvytyssuunnitelma ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen ottaen huomioon sen, että Italian talous oli suurissa vaikeuksissa jo ennen koronapandemiaa ja maa on EU-alueella toiseksi velkaantunein.

– Gordianin solmu piilee siinä, kuinka EU-varoja käytetään ja onko ne osoitettava uusille vai olemassa oleville hankkeille. Vaikka ensimmäinen lisäisi entisestään Italian ennätyksellisen suurta julkista velkaa, jälkimmäinen vähentäisi EU: n taloudellisen tuen myönteisiä vaikutuksia, Alberto Alemanno, EU-oikeuden professori H.E.C. Paris Business School -instituutissa kertoo.

Vaikka Italia Viva on pieni koalitiokumppani hallituksessa, sen tuen puuttuminen voisi saada aikaan epäluottamuslauseen pääministeriä kohtaan.

Uudet vaalit saattaisivat johtaa kansallismieliseen hallitukseen, sillä Legan, Forza Italian ja Fratelli d’Italian yhteenlaskettu kannatus on noin 50 prosenttia. Renzin Italia Viva nauttii nyt kolmen prosentin kannatuksesta ja saattaisi tyystin kadota kartalta vaaleissa.

Lähde CNBC.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa