Kotimaa

Kiista rukousajoista vei käräjille

Kuva Shutterstock.

Rukoushetki tulee aloittaa juuri ajallaan, todettiin espoolaisessa moskeijassa. Seurauksena oli tappelu, joka vei sen osapuolet käräjille.

Kesäkuussa 2018 Ahmed kysyi Mehmudilta espoolaisessa moskeijassa, joko on rukousaika, mihin tämä vastasi myöntävästi. Salman oli eri mieltä ja sanoi vihaisesti, että rukousaika alkaa vasta minuutin päästä. Jos jollain on kiire, voi häipyä toiseen moskeijaan. Salman uhkasi samaan aikaan useita kertoja tappamisella pidellen samalla viiksiään tavalla, joka arabikulttuurissa tarkoittaa lupauksen pitämistä.

Neuvottelun jälkeen rukoushetki pääsi alkamaan. Kun rukoilut oli suoritettu, Salman tuli Ahmedin luokse ja aloitti erittäin kiihtyneenä solvaamisen ja uhkailun uudelleen. Salman oli uhkauksissaan kuin villieläin huolimatta Ahmedin rauhoitteluyrityksistä. Ahmedin mielestä Salmanin isä ei ole kasvattanut tätä hyvin.

Ahmed alkoi jo pelkäämään henkensä puolesta ja lähti karkuun kädessään kengät ja hattu, Salman perässä puukko kourassa. Ahmed ei terveydentilansa vuoksi päässyt kovin kovaa pakoon, ja Salman sai kuin saikin pakolaisen kiinni. Ahmed kaatui maahan, jolloin Salman istui Ahmedin päälle ja uhkasi tappaa laittaen samalla puukon kaulalle. Moskeijasta lähti useita henkilöitä seuraamaan parivaljakkoa, ja paikalle päästyään he pyysivät, että Salman ei teurastaisi Ahmedia.

Salman nousi Ahmedin päältä, potki ja solvasi tätä ja palasi moskeijaan.

Salman muistaa tapahtumat hieman toisin. Hän oli ollut moskeijassa poikansa ja tuttaviensa kanssa, kun Ahmed oli tullut paikalle ja käskenyt rukoilemaan. Salman oli sanonut, että ei nyt vielä voi aloittaa, jolloin Ahmed oli hyökännyt Salmanin kurkkuun kiinni huutaen samalla, että laittaa Salmanin vankilaan, vie tämän rahat ja kiroaa sen, joka toi Salmanin Suomeen.

Rukoilun päätyttyä Salman oli tiedustellut Ahmedilta, miksi tämä haluaa palauttaa Salmanin Syyriaan, jolloin Ahmed oli kironnut Salmanin, tämän isän ja hänen uskontonsa. Kun uskonto tuli kirottua, Salman alkoi hermostumaan toden teolla.  Hän juoksi Ahmedin luo, joka pyrähti kengät ja hattu kädessään pakoon. Salman juoksi Ahmedin perässä ulos, mutta ”ei millään lailla hyökkäävästi”. Sen sijaan hän oli kehottanut Ahmedia pysähtymään, jotta asia voidaan selvittää.

Ahmed oli pakonsa aikana katsonut taaksepäin ja kompastunut tien reunaan. Salman oli mennyt auttamaan maassa maannutta Ahmedia, mutta pakolainen oli kieltäytynyt avusta. Puukkoon hän ei missään vaiheessa ollut turvautunut.

Rukousajan alkamisajankohdasta syntyneen kärhämän lopputuloksena Ahmed vei asian käräjille. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että vaikka Ahmedilla oli lääkärintarkastuksessa havaittavissa lieviä vammoja, ei ollut varmuutta, olivatko ne syntyneet kaatumisen vai kaatamisen seurauksena. Silminnäkijöiden kuvaukset olivat myös melko ristiriitaisia, eikä aivan selkeää käsitystä tapahtumista saatu. Yhden todistajan mukaan Ahmed olisi ollut kärhämän aktiivisempi osapuoli.

Ulkona käydyn tappelun aikana tapahtumapaikalle saapuneen Mostafan mukaan yleisö kertoi vain moskeijassa tapellun. Tappelu oli tapahtunut ”arabin ja syyrialaisen välillä”, millä tarkoitettiin Ahmedia ja Salmania. Mostafa tunsi taistelun osapuolet siten, että molemmat olivat asioineet itämaisessa kaupassa, jossa hän työskenteli. Kovin paljoa enempää ei hänkään pystynyt tapahtumista kertomaan.

Tapahtumien jäädessä epäselviksi käräjäoikeus hylkäsi Salmania vastaan nostetut syytteet ja korvausvaatimukset. Veronmaksajien tappioksi jäävät molempien osapuolten avustajien ja asianajajien palkkiot, yhteensä 4308 euroa.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden asiakirjat. Asianosaisten nimet on muutettu.

  • 430
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset