Eurooppa

Kiistanalainen EU:n tekijänoikeusdirektiivi on EU-parlamentin vahvistettavana ensi viikolla

Euroopan parlamentti Strasbourgissa. Kuva Diliff / Wikimedia Commons.

EU:n tekijänoikeusdirektiivi etenee EU-parlamentin vahvistettavaksi ensi viikolla. Uuden ehdotuksen tarkoituksena on tekijänoikeuksien turvaaminen ilmaisunvapautta rajoittamatta.

Direktiivi tekijänoikeudesta digitaalisilla sisämarkkinoilla 2016/0280(COD), joka tunnetaan myös nimellä Euroopan unionin tekijänoikeusdirektiivi on ehdotus Euroopan unionin direktiiviksi, ja sen tarkoituksena on yhdenmukaistaa Euroopan unionin tekijänoikeuslainsäädäntöä.

EU:n trilogi-neuvottelujen aikana kritiikkiä herättäneestä ehdotuksesta laadittiin lopullinen versio, joka sai EU-parlamenttiedustajien tuen. EU-parlamentti äänestää ehdotuksesta 26.3.2019, ja sen tullessa hyväksytyksi, kaikkien EU-jäsenmaiden tulee muuttaa lainsäädäntönsä 24 kuukauden sisällä direktiivin mukaiseksi.

Uuden ehdotuksen tarkoituksena on turvata tekijänoikeudet mutta ei rajoittaa ilmaisunvapautta

Euroopan parlamentin ja neuvoston neuvotteleman sopimuksen tavoite on turvata, että tekijänoikeudet toteutuvat internetissä.

Ehdotuksen mukaan uudet tekijänoikeusäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Sääntöjen tarkoituksena ei kuitenkaan ole ilmaisunvapauden rajoittaminen.

Lainsäädäntö vaikuttaa suoraan muun muassa YouTube-, Facebook- ja Google News- alustoihin, mutta myös esimerkiksi Huutonettiin, Tori.fi -palveluun, Nettiautoon, Twitteriin, Instagramiin, Redditiin, Flickriin ja Twitchiin sekä kaikkiin vastaaviin palveluihin.

Myös hakukoneiden kuvahaut voidaan joutua poistamaan, koska esimerkiksi Google joutuisi hankkimaan lisenssit kaikkiin kuvahaussa näkyviin kuviin. Tekstipätkiä uutisartikkeleista sekä GIFejä ja meemejä voi jatkossakin jakaa.

Google testasi viime syksynä, miltä sen hakukone näyttäisi, mikäli Euroopan Unionin uusi tekijänoikeusdirektiivi tulisi voimaan samanlaisena kuin millaisena se viime syksynä esiteltiin. Search Engine Landin mukaan lopputulos ei olisi kovinkaan miellyttävä. Pientä helpotusta viime syksyn tilanteeseen tuonee se, että lyhyitä tekstipätkiä voi jatkossakin jakaa uutisartikkeleiden yhteydessä, joten käyttäjä saattaa saada käsityksen etukäteen linkin takana olevasta uutisesta.

Kuva Search Engine Land.
Teknologiajättien tulee jakaa tuloja taiteilijoille ja toimittajille

Tavoitteena on vahvistaa oikeuksien haltijoiden mahdollisuuksia neuvotella paremmista korvauksista työnsä käytöstä internetalustoilla. Tämän pitäisi parantaa erityisesti muusikkojen, esiintyjien, käsikirjoittajien ja uutiskustantajien oikeuksia.

Ilmaisunvapauden varmistaminen

Tekstipätkiä voi jatkossakin jakaa uutisartikkeleiden yhteydessä edellyttäen, että tekstipätkä on ”hyvin lyhyt”.

Tekijänoikeuksin suojattujen töiden lataaminen internet-alustoille esimerkiksi lainaamista, kritiikkiä, arviointia, karikatyyriä, parodiaa tai pastissia varten on jatkossakin mahdollista ja meemejä ja GIFejä voi jatkossakin jakaa.

Vahvemmat neuvotteluoikeudet tuottajille ja teosten esittäjille

Tuottajat ja teosten esittäjät voivat vaatia lisäkorvausta jakelijalta, joka hyötyy tuottajan työstä esimerkiksi, jos alun perin sovittu korvaus on kohtuuttoman pieni suhteessa jakelijan saamaan hyötyyn.

Yksityiskohdissa epäselvyyttä

Uudistuksen yksityiskohdissa on epäselvyyttä ja tulkinnanvaraa. Se ei esimerkiksi määrittele ehdottoman tarkkaan, kuinka pitkiä tekstinpätkiä uutisesta saa lainata sen jakamisen tai kierrättämisen yhteydessä.

EU:n mukaan uudistus on tarpeen, sillä nettijäteillä ei ole juuri ollut painetta neuvotella reiluja korvauskäytäntöjä digitaalisten sisältöjen oikeuksien omistajien kanssa. Tähän asti yhtiöillä on ollut ainoastaan velvoite poistaa tekijänoikeuksia loukkaava materiaali oikeudenomistajan sitä erikseen vaatiessa.

Artikla 13, artikla 17 – alustojen vastuu sisällöstä

Runsaasti kritiikkiä saanut internetin tappajaksi kutsuttu artikla 13 Alustojen vastuu sisällöstä on uudessa ehdotuksessa saanut numeron 17. Tämä sotkee pelikentää entisestään, sillä kaikki tähänastinen kritiikki koskee artiklaa 13.

Artikla vaatii alustoilta tekijänoikeutta niillä jaettuun materiaaliin.

Valtioneuvoston eduskunnalle antaman lausunnon mukaan ”artiklan sisältöä on vaikea ymmärtää ja sitä voidaan tulkita monin eri tavoin”

Lausunnon mukaan tällaista sääntelyä, jonka vaikutus kaikkiin osapuoliin on epäselvä, ei voida pitää onnistuneena.

Artikla 17 kertova kappale lisätty 23.3 klo 21:04

Tilaa
Ilmoita
guest
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
karaköprü uyducu

karaköprü uyducu olarak uydu çanak anten arızalarınızda bir telefon uzağınızdayız.

şanlıurfa klima
şanlıurfa karaköprü beyaz eşya tamircisi
digitürk kanal listesi ayarlama

digitürk kanal listesi ayarlama ile en uygun digiturk paketinden sizde yararlanın.