Kotimaa Politiikka

Kirja paljastaa: kokoomus ja keskustapuolue osallistuivat perussuomalaisten hajottamiseen

Kuvat Wikimedia Commons.
Politiikan toimittaja Lauri Nurmi kertoo uutta tietoa tapahtumista, jotka johtivat  soinilais-terholaisten irtautumiseen perussuomalaisista kesäkuussa.

Politiikan toimittaja Lauri Nurmen kirja Perussuomalaisten hajoamisen historia julkaistiin tänään tiistaina, kertoo Keski-Uusimaa.

Kirjan mukaan kokoomus ja keskustapuolue osallistuivat kolmannen hallituspuolueen, perussuomalaisten, hajottamiseen.

– Perussuomalaisten hajoamisesta hyötyivät kaikki hallitusosapuolet, Nurmi kertoo majesteettirikoksen motiiveista ja houkutuksesta osallistua siihen.

Kokoomus ja keskusta pyrkivät hyötymään perussuomalaisen puolueen puheenjohtajan vaihdoksen aikaansaamasta käymistilasta. Keskustapuolue kartoitti salaisella operaatiolla, keitä loikkareita se voisi saada riveihinsä.

– Kokoomuksen ja keskustapuolueen johtoelinten välillä käytiin etukäteen keskustelua, miten molempien puolueiden eduskuntaryhmiä voitaisiin vahvistaa, jos Halla-aho valitaan perussuomalaisten johtoon ja puolue hajoaa.

Viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta uutisoitiin, että ”Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta”.

Sipilä esiintyi näytelmässään hallituskriisin ratkaisijana

Pääministeri Juha Sipilä esiintyi hallituskriisin ratkaisijana, vaikka hän tiesi hallituksen jatkavan entisessä kokoonpanossaan. Sipilän ”lentonäytös” Kultarantaan ja keskustelu Halla-ahon kanssa hallitusyhteistyön edellytyksistä olivat osa tarkoin harkittua teatteria.

– Lähtiessään lennolle hän tiesi hallituksensa jatkavan. Hän oli jo edellisenä päivänä saanut tiedon, että 20 perussuomalaisten kansanedustajaa loikkaa ja muodostaa oman eduskuntaryhmän. Ennen lähtöään hän oli myös saanut kännykkään valokuvan uuden eduskuntaryhmän perustamiskokouksen pöytäkirjasta.

Orpo pohjusti jo tammikuussa

Kokoomusjohtaja Petteri Orpo aloitti jo tammikuussa pesäeron tekemisen perussuomalaisiin toistelemalla eri yhteyksissä lausuntoa, että ”kokoomus ei voi osallistua arvojen vastaiseen toimintaan”.

Niinistö närkästyi Sipilän juonitteluun

Presidentti Sauli Niinistö närkästyi, kun Sipilä yritti sovittaa hänellekin roolia juonitteluissa.

– Sipilän tarkoitus oli pitää Kultarannassa lehdistötilaisuus ja kertoa hallituksen jatkavan, mutta presidentti ei päästänyt häntä Kultarantaan edes kahville.

Sipilä ja Orpo kiistivät tiedottaessaan hallituksen jatkavan, että he olisivat  tienneet perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtoavasta ryhmästä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit