Kotimaa Rikos

Kirjanpidon ohi myynti toi ravintolanpitäjälle ehdollista vankeutta ja liiketoimintakiellon Pohjanmaalla

Vaasan oikeustalo. Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Törkeä veropetos Pohjanmaalla johti puolen vuoden ehdolliseen vankeustuomioon ja liiketoimintakieltoon. Ulkomaalaismies on jo aiemmin saanut ehdollisen tuomion ja liiketoimintakiellon kirjanpitorikoksesta.

Pohjanmaalla vaimonsa nimissä ollutta ravintolaa pitänyt ulkomaalaismies jätti merkitsemättä kirjanpitoon vuosien 2012-2014 aikana 82 000 euroa myyntituloja. Rikollisella toiminnalla hän vältti yli 15 000 tuloveron sekä lähes 9000 euron arvonlisäveron.

Oikeudessa mies väitti toimittaneensa kaikki myyntiä koskevat tiedot kirjanpitäjälle, mutta huono kommunikaatio oli johtanut myynnin kirjaamatta jättämiseen. Poliisikuulusteluissa hän ei tunnistanut yrityksen veroilmoituksessa ollutta allekirjoitusta omakseen. Hän ei omistanut yritystä, joten allekirjoittajana olisi pitänyt olla rekisteriin merkitty omistaja, hänen vaimonsa. Verottajalta pimitetyt tulot eivät olleet miehen, vaan vaimon.

Rikoksella saatu 24 00 euron taloudellinen hyöty oli merkittävä, ja Pohjanmaan käräjäoikeus piti toimintaa suunniteltuna. Vaikka yritys oli vaimon nimissä, miehellä oli kuitenkin tosiasiallinen määräysvalta yrityksessä.

Koska myynnin kirjaamatta jättäminen oli tapahtunut usean vuoden aikana, Pohjanmaan käräjäoikeus piti rikosta törkeänä ja tuomitsi miehen puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Mies on jo aiemmin tuomittu kirjanpitorikoksesta 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja kolmen vuoden liiketoimintakieltoon, jota käräjäoikeus jatkoi nyt vielä vuodella.

Veroviranomainen vastaa maksamatta jääneiden verojen perinnästä.

Lähde Pohjanmaan käräjäoikeuden asiakirjat.

  • 91
    Shares
Tagit