Kolumnit

Kittilä: kiusa se on pienikin kiusa

Nyt on pakko kirjoittaa toistamiseen Kittilän vauhdikkaasta kuntapolitiikasta. Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys on tänään 3.10.2016 valittanut kunnanvaltuuston päätöksestä solmia sovintosopimus Anna Mäkelän kanssa. Yrityksen valitus on pelkkää kiusantekoa, jota odottaisi näkevän ennemmin huonohenkisessä metsästysseurassa kuin kunnanvaltuustossa.

Mistä on kysymys?

Yrityksen valitus koskee siis kunnanvaltuuston päätöstä 29.8.2016 solmia sovintosopimus irtisanotun kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa. Mäkelän irtisanominenhan ei hallinto-oikeuden mukaan tapahtunut oikeassa järjestyksessä, ja irtisanomispäätös näin mitätöityi. Mäkelä ei kuitenkaan kunnanjohtajaksi enää halunnut, hän kun on saanut makean työpaikan tupakkafirman lobbarina. Näin päädyttiin sovintosopimukseen ja erorahaan.

Valtuuston päätös 29.8. tehtiin pitkälti varavaltuutettujen voimin, koskapa Mäkelä keksi tehdä erottamisestaan rikosasian. Itsellenikin tuli tieto epäillyn asemasta eräänä perjantaina, kun seuraavana maanantaina asiaa olisi pitänyt käsitellä. Poliisilla ei ainakaan liiaksi kiinnosta se, saadaanko varamiehiä koolle ja kokous lailliseksi.

Yrityksen valituksen perusteena on, että asiaa käsittelemässä olisi ollut jäävejä valtuutettuja. Nämä valtuutetut lopulta jääväsivät itsensä kyseltyään asiaa valtuustossa vierailleelta lakimieheltä, eivätkä osallistuneet äänestykseen. Näin ollen he eivät asian ratkaisuun vaikuttaneet, ja Yrityksen valitus näyttääkin pelkältä saivartelulta. Mikäli hallinto-oikeus valituksen hyväksyy, on asia päätettävä varavaltuutettujen voimin uudelleen.

Mitä tällä saavutetaan?

Yrityksen valitus voi siis johtaa siihen, että päätös mitätöidään ja asia tulee uudestaan valtuuston päätettäväksi. Sopimus meni kuitenkin 10-8 läpi kunnanvaltuustossa, ja miksipä ei olisi mennyt; Mäkelähän ei aio ottaa kunnanjohtajan paikkaa vastaan. Erorahasta voi tietysti olla poliittisesti eri mieltä, mutta mikäli esimerkiksi minut tuomittaisiin yksin syylliseksi Mäkelän irtisanomiseen rikollisin aikein, voisi kunta periä tuon summan minulta.

Yrityksen valituksen läpimeno siis tietäisi uutta kunnanvaltuuston kokousta, johon kutsuttaisiin varajäsenet, jotka luultavasti äänestävät kuten aiemminkin. Luultavasti seuraavalla kerralla sopimus menisi läpi selvemmin numeroin. Sopimuksen kaatuessa taas oltaisiin tilanteessa, jossa meillä on kunnanjohtaja, joka ei tänne halua, ja jolla ei ole selvän valtuustoenemmistön luottamusta, ja aivan aiheesta.

Yrityksen aloite ei siis todennäköisesti johtaisi mihinkään ratkaisuun, vaan ainoastaan pitkittäisi prosessia. On myös hyvä huomata, että tänään oli viimeinen päivä valituksen jättämiselle – jos Yritys ei olisi valittanut, olisi päätös lainvoimainen. Miksi Yritys ei valittanut aiemmin? Miksi viivyttää asian loppuunsattamista? Laillisuuden valvonta, jota Yritys on kovasti väittänyt, kuten pätmän, harjoittavansa, ei nyt oikein käy perusteeksi. Lainvoiman päätös olisi saanut jo huomenna, ja toisaalta, mikäli saivartelu on laillisuutta, niin olisi kai se laillisuus tullut laillisesti valvottua valittamalla jo aiemmin.

Motiivit epäselvät

Kunnan etu nyt ei ole kysymyksessä. Nopeasti laskettuna valtuuston kutsuminen kokoon yhden asian vuoksi varahenkilöiden kera maksaa jo kokouspalkkioina ja kilometrikorvauksina 6000 euroa. Toisaalta voidaan ajatella, että Yritys toivoo, ettei seuraavaan kokoukseen saataisi paikalle tarpeeksi varajäseniä. 18 tarvitaan. Tällöin jouduttaisiin kokoustamaan vielä uudestaan. Yrityshän on puhunut kunnan toiminnan vaikeutuneen tämän kaplakan johdosta. Kuitenkin toiminnallaan hän aiheuttaa itse tilanteita, joissa päätöksenteko vaikeutuu. Viimeksihän valtuusto saatiin päätösvaltaiseksi.

Alkaa näyttää siltä, että Yritys tykkää selittää myötämieliselle medialle sitä, kuinka Kittilässä kaikki on ihan päin seiniä ja hän on oikeassa ja laillisesti laillinen. Niin hän pääsee tekemään nytkin. Julkisuudelle ja kiusanteolle tulee tässä kova hintalappu. Valituksen perusteet ovat täysin käsittämättömät, olisi suoraan kirjoittanut valituksen loppuun rehellisesti: ”Teen sen, koska pystyn siihen”.

Ettei unohtuisi, niin olen muuten sitä mieltä, että eurosta ja EU:sta tulee erota.

Akseli Erkkilä
3.10.2016

Kittilä: kiusa se on pienikin kiusa

Nyt on pakko kirjoittaa toistamiseen Kittilän vauhdikkaasta kuntapolitiikasta. Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys on tänään 3.10.2016 valittanut kunnanvaltuuston päätöksestä solmia sovintosopimus Anna Mäkelän kanssa. Yrityksen valitus on pelkkää kiusantekoa, jota odottaisi näkevän ennemmin huonohenkisessä metsästysseurassa kuin kunnanvaltuustossa. Mistä on kysymys? Yrityksen valitus koskee siis kunnanvaltuuston päätöstä 29.8.2016 solmia sovintosopimus irtisanotun kunnanjohtaja Anna Mäkelän kanssa. Mäkelän […]

0 comments

Arvoton näytelmä Kittilässä

Kittilässä nähtiin tänään täysin arvoton näytelmä, kun kunnanvaltuusto päätti äänin 17-9 ottaa vastaan 20 kiintiöpakolaista ja järjestää näille kotoutumissuunnitelma ja palvelut. Aiheesta käyty keskustelu oli kuin huonosta facebook-päivityksen kommenttilangasta. Takkiakin muutama käänsi. Kunnanjohtajan perusteet täysin hatarat Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg on ajanut pakolaisasiaa kuin käärmettä pyssyyn. Aikaisemmin hän ilmoitti vastaanottokeskuksen tulevan Kittilään, ”emmekä me asialle […]

0 comments
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa