Kotimaa Kulttuuri

Kiuas Kustannuksen osallistuminen Helsingin Kirjamessuille peruttiin yllättäen, mutta asian puinti jatkuu

Kuva Kiuas Kustannus.
Helsingin Kirjamessut perui yllättäen Kiuas Kustannus OY:n osallistumisen lokakuun lopussa järjestettäville kirjamessuille. Syyksi organisaatio ilmoitti ”arvojen vastaisen toiminnan”. Kiuas Kustannus ei kuitenkaan aio jättää asiaa tähän.

Helsingin Kirjamessut perui eilen 16.10 Kiuas Kustannus OY:n osallistumisen Helsingissä lokakuun lopussa järjestettäville kirjamessuille. Asiasta kerrottiin eilen Kiuas Kustannuksen Facebook-sivulla. Syyksi Helsingin kirjamessujen edustaja oli ilmoittanut ”kirjamessujen arvojen vastaisuuden”.

Helsingin Kirjamessujen viestintäjohtaja Maria Mroue kertoo peruuttamisen syyksi kokonaisharkinnan.

– Totesimme, että kokonaisuudessaan Kiuas Kustantamon toiminta ei sovi Kirjamessujen arvoihin. Meillä on nämä arvot suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet, sananvapaus, Mroue kertoo.

Mroue ei kuitenkaan osoita lähdettä, mistä arvot olisivat luettavissa. Hän ei myöskään kerro, kuinka Kiuas Kustannus OY:n toiminta loukkaa näitä arvoja.

– Kyllä nämä ovat ihan julkisuudessa esitetty arvot, nyt en osaa sanoa että onko ne jossain tällä hetkellä esillä, hän muistelee.

Viestintäjohtaja Mroue toteaa, että Helsingin Kirjamessut käyvät yleensäkin läpi messuille ilmoittautuneita, eikä Kiuas Kustannuksen tapaus pohjautunut mihinkään yksittäiseen yhteydenottoon.

– Käymme läpi näitä asiakkaita ja tämä sitten tuli ilmi, että tällainen kokonaistilannearvio sitten tehtiin. Yksittäisten yhteydenottojen perusteella me ei tietenkään päätöksiä tehdä, Mroue painottaa.

Kiuas Kustannus
Kiuas Kustannus Oy on vuonna 2016 perustettu yhteiskunnalliseen ja filosofiseen kirjallisuuteen erikoistunut kirjakustantamo.

Kustantamo on julkaissut monien muiden teosten ohella muun muassa Olli Immosen kirjan Kansallinen kipinä sekä norjalaisen Hege Storhaugin kirjan Islam – yhdestoista vitsaus.

Animalia ry:ssä toimiva aktivisti Veikka Lahtinen kertoi eilen Facebook-sivullaan, että hän ”ei henkilökohtaisesti koe messuille osallistuvana henkilönä oloaan turvalliseksi, mikäli Kiuas-kustantamon osallistuminen sinne sallitaan”. Hän kertoo tämän vuoksi vedonneensa kirjamessujen organisaatioon, että he käyttävät järjestäjän vapauttaan evätä Kiuas Kustannuksen osallistumisen kirjamessuille.

Helsingin Kirjamessujen organisaatiossa ohjelmapäällikkönä toimiva Ronja Salmi huomautti Veikka Lahtisen Facebook-päivityksen kommenteissa, että viesti on vastaanotettu.

Osallistuminen peruttiin, mutta asian puinti jatkuu

Kirjailija Timo Hännikäinen Kiuas Kustannuksesta  kertoo, että 3 tuntia Veikka Lahtisen Facebook-päivityksen jälkeen Kiuas Kustannuksen osallistuminen peruttiin.

Hännikäisen mukaan Lahtisen päivityksessä esitetyt väitteet ovat absurdeja.

– Väitteet ovat selkeästi valheellisia – annettiin ymmärtää, että toimimme yhteistyössä uusnatsien kanssa, olisin henkilönä turvallisuusriski ja edustaisin uusfasismia, hän ihmettelee tapahtunutta.

Hännikäinen kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen, jonka rikosnimikkeeksi on merkitty kunnianloukkaus. Kiuas Kustannus ei hänen mukaansa tule jättämään asiaa tähän myöskään Helsingin Kirjamessujen suhteen.

– Vaatimus on, että päätös perutaan ja esitetään anteeksipyyntö. Vaadimme myös Ronja Salmen eroamista. Hän ei selvästikään ole sopiva tehtäväänsä. Muussa tapauksessa käytetään kaikki lailliset keinot asian ajamiseen, hän painottaa.

Kirjailija Hännikäistä harmittaa erityisesti Helsingin Kirjamessujen organisaation tapa hoitaa asiaa.

– Missään vaiheessa ei ole annettu kunnollista selvitystä, mitä kirjamessujen arvot ovat ja millä tavoin Kiukaan läsnäolo olisi niitä rikkonut, hän toteaa.

Timo Hännikäinen näkee tapauksessa kuitenkin myös valoisia puolia.

– Vaikka tapaus on ikävä, tämä on ollut Kiukaalle loistavaa mainosta, ja haastattelupyyntöjä tulee jatkuvasti. Kirjatilauksia on tullut niin paljon, että olemme ruuhkautuneita, Hännikäinen hymyilee.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit