Hakaristilippu ei ole Suomessa kielletty, mutta sen edustamaa aatetta ei saa julistaa julkisesti esimerkiksi mielenosoituksissa.
Korkein oikeus (KKO) ei ole antanut valituslupaa hakaristilippuja itsenäisyyspäivän kulkueessa kantaneille miehille.
Helsingin hovioikeuden tuomio asiassa jää siten lainvoimaiseksi. Hovioikeus katsoi, että hakaristilippujen käyttäminen oli kiihottamista kansanryhmää vastaan.
Hovioikeus otti tuomiossaan ensimmäistä kertaa kantaa hakaristilipun käyttöön rikoslain perusteella.
Hovioikeuden tuomion jääminen lainvoimaiseksi tarkoittaa sitä, että hakaristilippu ei ole Suomessa kielletty, mutta sen edustamaa aatetta ei saa julkisesti julistaa esimerkiksi mielenosoituksissa.
Hakaristilippuja käytettiin kansallisradikaalien Kohti vapautta-marssilla itsenäisyyspäivänä 2018. Poliisi takavarikoi liput pois lipunkantajilta.
Hovioikeus katsoi, että lippuja kulkueessa kantaneet tai lippujen käyttämistä koskevaan päätöksentekoon ja kulkueeseen osallistuneet miehet syyllistyivät kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.
Hovioikeus: ”Hakaristilippujen käyttö vahva viesti”
Hovioikeus katsoi, että miehet toimivat Itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) edustajina ja että Natsi-Saksan symboleiksi katsottavien hakaristilippujen kantaminen ”lähetti selvästi uhkaavan, loukkaavan ja vihamielisen viestin maahanmuuttajia ja muita vähemmistöryhmiä kohtaan”.
Tuomion mukaan hakaristilipun ilmentämälle aatteelliselle symboliikalle oli perusteltua antaa kansallissosialistista ideologiaa laajempi merkityssisältö.
”Mielenosoituksen tapahtuma-ajankohta ja hakaristilipun sijoittaminen PVL:ään vahvasti sidoksissa olleen mielenosoituskulkueen kärkeen olivat antaneet vahvan viestin siitä, että hakaristilippua ja sen edustamia symbolisia arvoja oli käytetty PVL:n edustaman niin sanotun rotuopin ja tavoitteiden sekä mielenosoituksessa sanallisestikin lausutun maahanmuuttovastaisen viestin ilmaisemiseksi ja vahvistamiseksi”, todettiin hovioikeuden tuomiossa.
Hovioikeuden mukaan Natsi-Saksan hakaristilippuun kiteytyi koko kansallissosialismin idea hirmutekoineen, ja ”lipun edustama sanaton viesti oli erittäin voimakas eikä tällainen mielipiteen tai viestin levittäminen nauti sananvapauden suojaa”.
Lähde: Yle
Mielenkiintoista olisi saada oikeuden päätös esim. Sirppi ja vasara tunnuksen käytöstä tai muista vanhoista tunnuksista. Vanha Japanin lippu liitettäisiin varmaankin valloitussotiin ja yksikkö 731:n toimiin. Amerikan etelävaltioiden lippu puolestaan orjuuden kautta rasismiin kansanryhmää vastaan ja nykyinen U.S.A:n lippu myös, sillä erottelu jatkui vielä vuosikymmeniä sisällissodan jälkeen (Eikö sisällissotaa käytykään kansalaisoikeuksista?).
Niin ja jos hakaristilippu kielletään, niin eikö Suomi ollutkin tuolloisen kansallissosialistisen Saksan liittolainen ja aivan omalla tunnuksellaan, joka nyt onneksi on vielä luvallinen, paitsi tietenkin EU:n parlamentissa. Samaten EU:n lippu liittyy imperialismiin ja sopimusrikkomusten kautta ”jäsenvaltioiden” ryöstämiseen luonnonvaroistaan sekä poliittiseen alistamiseen.
Muuten , noin samasta teemasta totean vain: P**kele millainen virhe oli sekaantua Euroopan unioniin ja rahaliittoon. Itsenäisyys meni ja kansaa kohdellaan kuin p**kaa ja oma kalliisti lunastettu siniristilippu kielletään keskusjohdon parlamentissa.
Ei oikeus ja poliisi noihin puutu missään nähty on. Jossain välissä natsilippu on kielletty. Siis ei saa julkisesti esittää joten kielletty