Kotimaa Rikos

KL: Kokoomuksen ex-ministeri Suvi Lindénin luotsaamien yritysten tilinpäätökset puuttuvat vuosien ajalta

Suvi Lindén vuonna 2014 Dublinissa. Kuva ITU / Flickr / CC BY 2.0

5 000 euroa kuussa sopeutumiseläkettä nostavan ex-ministeri Suvi Lindénin (Kokoomus) luotsaamien yritysten tilinpäätökset puuttuvat vuosien ajalta, ja viranomainen on asettamassa asiassa uhkasakkoja.

Kokoomuksen ex-ministeri Suvi Lindén on mukana useiden yhtiöiden liiketoiminnassa, vaikka hän on nauttinut samaan aikaan entisten kansanedustajien työttömyysturvaksi tarkoitettua sopeutumiseläkettä yli 5 000 euroa kuussa, kertoo Kauppalehti.

Useat Lindénin luotsaamista yhtiöistä ovat toistuvasti jättäneet luovuttamatta taloustietonsa, ja viranomainen on asettamassa asiassa uhkasakkoja.

Lindénin luotsaaman NxtVn-yritysketjun taustahahmo on sen perustaja, egyptiläinen liikemies Khaled Sedrak, joka on merkitty myös Suomen yhtiöiden hallituksen jäseneksi ja NxtVn Finlandin toimitusjohtajaksi.

Aamulehti kertoi keväällä 2018 Sedrakin tavanneen Lindénin ensimmäisen kerran vuosia sitten konferenssissa, jossa Lindén piti puheen digitalisaatiosta.

–Olin hyvin vaikuttunut rouva Lindénin visioista. Matkustin Suomeen ensimmäisen kerran tammikuussa 2014 Lindénin vaatimuksesta, Sedrak kertoo.  NxtVn Finland Oy:n hän rekisteröi jo parin kuukauden päästä, huhtikuussa 2014.

Sedrakin mukaan Lindén ei ole palkattu työntekijä, vaan kyseessä on luottamustoimi.

Lindén on samaan aikaan nostanut sopeutumiseläkettä jo vuodesta 2011, ja hän voi saada sitä vielä kolmen vuoden ajan.

Suvi Lindén oli kokoomuksen kansanedustaja Oulun vaalipiiristä vuosina 1995–2011. Lindén toimi kulttuuriministerinä vuosina 1999–2002 Lipposen toisessa hallituksessa, mutta erosi tehtävästä kesällä 2002. Vanhasen toisessa hallituksessa ja Kiviniemen hallituksessa hän oli viestintäministerinä. Vuoden 2011 vaaleissa Lindén jäi valitsematta eduskuntaan.

  • 674
    Shares