Eurooppa Maahanmuutto

Kohtalokas loistartuntatauti kolmannesta maailmasta on tullut Ruotsiin maahanmuuttajien mukana

Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Vaarallisen loistartunnan määrä on kasvanut Ruotsissa.

Leishmaniaasiin sairastuneiden määrä on kasvanut Ruotsissa. Sairauden aiheuttaa trooppinen Leishmania-alkueläin. Ruotsiin loinen leviää maahanmuuttajien mukana, ja sen vakavimmat muodot johtavat kuolemaan.

Infektiolääkäri Sara Karlsson Söbirk Helsingborgin sairaalasta on tutkinut loisen aiheuttaman sairauden levinneisyyttä Ruotsissa jo 20 vuoden ajan. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tartuntojen määrä on yli kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana.

– Olemme tutkineet tapausten määrää vuosien 1993 ja 2016 välillä, ja huippu, 35 tapausta, sijoittuu vuoteen 2016, mikä on luultavasti suoraa seurausta edellisen vuoden suuresta siirtolaisvyörystä, sillä useimmat sairastuneista ovat Syyriasta ja Afganistanista, Söbirk kertoo tiedotteessa.

Tauti leviää hietakärpästen pistosten kautta. Koska Ruotsissa ei ole hietakärpäsiä, loinen on tullut maahan maahanmuuttajien tuomana, eikä siten liene vaarallinen muulle väestölle.

– Ruotsissa diagnosoidut tapaukset ovat joko muuttaneet maahan tai matkustaneet sellaisen maan läpi, jossa hietakärpäsiä esiintyy, Söbirk kertoo.

Iho- ja iho-limakalvo -leishmaniaasi alkaa pienenä näppynä hietakärpäsen pistoskohdassa (käsissä, kasvoissa, säärissä). Näppy laajenee viikkojen kuluessa senttien läpimittaiseksi hilseileväksi ja lopuksi usein haavautuvaksi. Tyypillisen leishmaniaasin näköiseksi se kehittyy keskimäärin kahdessa kuukaudessa tartunnasta.

Iholla ja limakalvoilla esiintyvä taudin muoto on hoitamatta vakava, ja se voi tuhota kasvojen rakenteita tai levitä sisäelimiin.

 

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa