Kotimaa Rikos

Kokaiinin mittavan salakuljetuksen esitutkinta valmistui – huumeiden arvo katukaupassa jopa 25 miljoonaa euroa

Kuva Wikimedia Commons / Santeri Viinamäki / CC BY-SA 4.0.

Valmistunut esitutkinta koskee joulukuussa 2019 Espoossa paljastunutta mittavaa huumeiden salakuljetusta. Esitutkinta on lähetetty syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. Nimikkeinä valmistuneessa esitutkinnassa ovat törkeä huumausainerikos, törkeän ryöstön yritys ja törkeän ryöstön valmistelu.

16.12.2019 noin puolen päivän aikaan viisi naamioitunutta henkilöä tunkeutui Espoossa Karapellontie 6 osoitteessa olevalle liikekiinteistölle, jossa purettiin maantiekuljetuksena paikalle tuotua rahtikonttia. Paikalla kohdistettiin väkivaltaa muun muassa rahtikontin purkuun osallistuneeseen autonkuljettajaan lyömällä häntä aseen näköisellä esineellä pään alueelle. Paikalla olleita muitakin ihmisiä uhattiin tällä esineellä, joka on ollut esitutkinnan perusteella oikeaa ampuma-asetta jäljittelevä muovikuula-ase.

Teko paikalla keskeytyi ja epäillyt pakenivat paikalta, hätäilmoituksen perusteella paikalle hälytetyt Länsi-Uudenmaan poliisin partiot lähestyivät tapahtumapaikkaa.

Muun muassa teknisessä paikkatutkinnassa on selvinnyt, että rahtikontti sisälsi laillisena rahtina metallisia puhallusrakeita sisältäneitä säkkejä, joiden joukkoon oli kätkettynä yhteensä 176,1 kiloa kokaiinia noin yhden kilon painoisina tiiliskiveä muistuttavina kappaleina. Takavarikoidun ja sittemmin hävitetyn kokaiinin pitoisuus oli laboratoriolausunnon mukaan oli 94-100%. Tällaisen kokaiinierän tyypilliseen käyttövahvuuteen laimentamisen jälkeen arvo katukaupassa Suomessa olisi ollut arvion mukaan jopa yli 25 miljoonaa euroa. Esitutkinnan perusteella huumausainetta ei ollut kokonaan tarkoitettu Suomen markkinoille vaan tarkoitus on ollut viedä suurin osa huumausaineesta ulos maasta.

Osin yleisöltä saatujen havaintojen perusteella Helsingin poliisilaitoksen partiot ottivat saman päivän iltana kahdesta eri henkilöautosta Helsingin Olympiaterminaalilla kiinni viisi henkilöä, jotka olivat poistumasta maasta laivalla. Nämä viisi miestä, joista neljä on Tanskassa ja yksi Ruotsissa asuva, vangittiin esitutkinnan alkuvaiheessa epäiltynä muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta.

Esitutkinta asiassa toimitettiin Länsi-Uudenmaan poliisin päävastuulla, mutta kansainvälisen yhteistyön osuus oli Keskusrikospoliisin vastuulla. Rahtikontin liikkeiden selvittämiseen ennen sen saapumista merikuljetuksena Brasiliasta Hollannin Rotterdamin sataman kautta Suomeen, Vuosaaren satamaan Helsingissä ja esitutkinnan alkuvaiheen tiedonhankintaan osallistui myös Tulli. Esitutkinnassa selvinneen perusteella konttiin kätkettyä kokaiinierää yritettiin saada haltuun jo aiemmin kuljetuksen aikana ennen sen saapumista Suomeen. Esitutkinnan yhteydessä tehtiin myös vedenalaista etsintää, koska epäiltyjen on selvitetty hävittäneen todisteita muun muassa Otsonlahden pienvenesatamassa Espoossa. Tämän etsinnän toteutti tehdyn virka-apupyynnön perusteella Suomenlahden Merivartiosto. Etsinnän tuloksena merenpohjasta takavarikoitiin muun muassa voimapihtejä, joiden käyttötarkoituksen epäillään olleen kontin lukitusten auki murtaminen.

Esitutkinnassa selvitettiin, että tapahtumiin Karapellontiellä rahtikontin purkupaikalla osallistui viisi henkilöä, joista kaksi on kiinniotettujen joukossa. Kolme muuta rahtiterminaalissa toiminutta epäiltyä tunnistettiin hollantilaisiksi. Heidän osaltaan esitutkintaa ei ole Suomen viranomaisten toimesta toimitettu. Rikosvastuun toteutumiseksi myös niiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden osalta, joita ei ole Suomesta tavoitettu, tehtiin esitutkinnan aikana tiivistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä niin muiden valtioiden poliisi- kuin syyttäjäviranomaisten kanssa. Kokonaisuutena asian esitutkinnan yhteydessä selvitettiin yli kymmenen henkilön osuutta asiassa. Osaa ei ole syytä tässä yhteydessä epäillä rikoksesta.

Valmistunut esitutkinta on lähetetty syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. Nimikkeinä valmistuneessa esitutkinnassa ovat törkeä huumausainerikos, törkeän ryöstön yritys ja törkeän ryöstön valmistelu. On mahdollista, että nimikkeet syyteharkinnan yhteydessä vielä muuttuvat tai tarkentuvat.

Syyte asiassa on nostettava 20.8.2020 mennessä. Rikosasian pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 2.9.2020.

  • 5
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset