Kotimaa Politiikka

Kokoomuksen Heikkinen: Törkeisiin lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin syyllistyneet kuuluvat vankilaan

Kuopion vankila. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen vaatii lakialoitteessaan, että törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistus korotetaan yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta.

Muutoksen tarkoituksena on varmistaa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittavien vankeusrangaistusten ehdottomuus.

– Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos, joka loukkaa lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta tavalla, jonka arvet kulkevat mukana pahimmillaan koko elämän. Yleisen oikeustajun ja uhrin aseman näkökulmasta on huutava vääryys, että tällaiseen rikokseen syyllistynyt voi Suomessa selvitä ehdollisella vankeudella. Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulee seurata aina ehdoton vankeusrangaistus, Janne Heikkinen sanoo.

Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomittavien rangaistusten alhaisuutta koskeva aihe nousi esiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Heikkisen mukaan tehokkain keino vaikuttaa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomittaviin rangaistuksiin on korottaa rangaistusasteikoiden alarajoja.

– Pääsäännön mukaan Suomessa alle kahden vuoden vankeusrangaistukset tuomitaan ehdollisina ja vähintään kahden vuoden vankeusrangaistukset ehdottomina. Korottamalla törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen yhdestä vuodesta kahteen vuoteen vankeutta varmistettaisiin käytännössä se, että rikokseen syyllistynyt saa ehdottoman tuomion, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi on tärkeää tarkastella myös muiden seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistusasteikkoja.

– Näistä rikoksista tuomittavat rangaistukset eivät tällä hetkellä ole oikeassa suhteessa esimerkiksi talousrikoksista tuomittaviin rangaistuksiin. Suomen rangaistuspolitiikassa on korkea aika alkaa ajatella syyllisen lisäksi myös uhria, Heikkinen päättää.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit