Kotimaa Politiikka

Kokoomuksen Vestman laski vasemmistohallituksen hintalapun: suomalaisen työmiehen ja -naisen perhettä verotetaan yli tuhat euroa enemmän joka vuosi

Kuva Pixabay.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman on koostanut veronmaksajien keskusliiton tekemät laskelmat hallituspolitiikan vaikutuksista työtä tekeville suomalaisille.

Laskelman mukaan keskituloiselle perheen tuloista leikkaantuu veroluonteistenmaksujen seurauksena ensi vuonna 1040 euroa verrattuna 2019 vuoden tasoon.

– Hallitus puhuu elvytyksestä, vaikka tosiasiassa keskituloiselta suomalaiselta leikataan kiristämällä verotusta kautta linjan, kertoo Heikki Vestman.

Julkisuudessa ei ole puhuttu uusista palkkaveronkorotuksista, mutta Veronmaksajien tuoreen laskelman mukaan kuitenkin sosiaalivakuutusmaksujen kiristymisen seurauksena 3490 euron kuukaudessa ansaitsevien veroaste nousee 30,8 prosenttiin, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä vuoden 2019 tasoa (30,3 %) suurempi.

– Tämä tarkoittaa euromääräisesti, että jokainen keskituloinen palkansaaja saa 220 euroa vähemmän käteen. Esimerkiksi kahden opettajan tai LVI-sähköasentajan talouteen palkkaa päätyy tileille maksuun 440 euroa vähemmän kuin vuonna 2019, kertoo Vestman.

Lisäksi Marinin hallitus on leikannut kotitalousvähennystä. Yritykseltä ostettaessa kotitalousvähennys on leikattu 40 prosenttiin aiemman 50 prosentin sijaan. Keskimääräinen kotitalousvähennys on noin 1000 euron luokkaa.

– Kun huomioon otetaan vähennyksen omavastuu, 1000 euron vähennyksen tehdäkseen on aiemmin täytynyt ostaa kotitalouspalveluita 2200 eurolla/vuosi. Suora vaikutus vuoden alussa voimaan tulleen leikkauksen vaikutus keskimääräiseen vähennyksen tekijään on siten noin 220 euroa, Vestman avaa.

Elokuussa 2020 astui lisäksi voimaan uusi polttoaineveronkorotus, joka nostaa bensiinilitran hintaa 6,6 snt ja diesel-litraa 6,9 snt.

– Maltillisellakin kulutuksella ja ajosuoritteella (7 l/100 km, 17 000 km/v.) jokaisen autolla työssäkäyvän lisälaskuksi muodostuu 79 euroa. Kahden työssäkäyvän taloudessa puhutaan siis vähintään 158 euron työhön kohdistuvasta lisäverosta, kertoo Vestman.

Vestman korostaa, että kaikki laskelman luvut ovat päätösperäisiä ratkaisuja hallitukselta. Sova-maksujen kiristyminen oltaisiin voitu kompensoida, kuten edellisen hallituksen toimesta tehtiin, mutta sen sijaan hallitus on korottanut verokiilaa ja antanut keskituloisen verotuksen kiristyä.

– Ahkeruuden kannusteiden romuttaminen on ollut Marinin vasemmistohallitukselta tietoinen arvovalinta. Kokonaisuudesta huomaa, että sillä todella on väliä mitä puolueita hallituksessa on, Vestman sanoo.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit