Eurooppa Politiikka

Kokoomusjohtaja pyysi anteeksi maahanmuuttokriitikoilta

Ulf Kristersson. Kuva EPP / Flickr / CC BY 2.0

Ruotsin kokoomuksen poliittinen avaus ruotsidemokraattien suuntaan oli ennakoitavissa, kun Ruotsin kokoomuksen, moderaattien johtaja pyysi anteeksi maahanmuuttokriitikoilta.

Ruotsin maahanmuuttokriitikot olivat varoittaneet vakavista seurauksista mutta viesti kaikui kuuroille korville.

– Kokoomus myöntää yksiselitteisesti olevansa tästä osavastuussa, kirjoitti Ulf Kristersson fb-sivullaan 20. marraskuuta.

Samalla kokoomusjohtaja nasautti pääministeri Stefan Löfvénille. Tv-haastattelussa tämä sanoi, ettei uudentyyppisen rikollisuuden synty ja kasvu kenties ollut nähtävissä. Täysin väärin, sanoi Kristersson. Varoittavia ääniä oli useita. Kokoomusjohtaja ei maininnut ruotsidemokraatteja, mutta osoite oli selvä.

Poliitikot jättivät huomiotta suuresta maahanmuuttovirrasta ja huonosta integraatiosta, syvästä ulkopuolisuudesta, voimakkaista sosiaalisista jännitteistä ja raskaasta väkivallasta varoittavat puheenvuorot. Kokoomuksen olisi tullut toimia aiemmin, selvemmin ja voimakkaammin. Nyt on aika pyytää anteeksi niiltä, jotka ovat uineet vastavirtaan.

Kristersson huomauttaa, että liian suuri maahanmuutto sekä heikko integraatio on suorassa yhteydessä jengirikollisuuteen, ampumisiin ja teloituksiin. Tämän näkevät kaikki. Kuinka on mahdollista esittää jotakin muuta, Kristersson ihmettelee.

Löfvén oli SVT:n Agenda-ohjelmassa edellisenä sunnuntaina sanonut, että jengirikollisuuden aiheuttaa segregaatio, lähiöihin liittyvä syrjäytyminen eikä maahanmuutto. Kenties emme nähneet rikollisuuden tuloa, pääministeri selitti.

Kritiikkiä tuli monelta suunnalta. Myös omilta. Aftonbladetin poliittinen kommentaattori Lena Mellin kutsui haastattelua katastrofiksi. Löfvén oli valmistautunut huonosti, ei pystynyt vastaamaan ja puhui käsittämättömiä. Vastausta vaille jäi, miksi Ruotsi johtaa nuorten miesten kuoliaaksi ampumisten tilastoa 13 verrokkimaan tilastossa.

Löfvén vastasi kritiikkiin. Suuren maahanmuuton myötä tulleista useimmat tulevat töihin ja antavat panoksensa yhteiskuntaan. Tulijoita on ollut niin paljon, että integraatio on vaikeuksissa. On kasvava ryhmä niitä jotka eivät saa työtä, osaa kieltä ja tunne osallisuutta. Se on Löfvénin mukaan rikollisuuden riskitekijä. Tilanne ei johdu ihonväristä ja etnisyydestä, pääministeri opetti. Ruotsilla on liikaa epäonnistumisia. Sosioekonomiset seikat ratkaisevat, kenestä tulee rikollinen, jatkoi Löfvén.

Poliittiset tapahtumat ovat joulukuulle tultaessa aiheuttaneet Ruotsin hallitukselle uutta päänsärkyä. Kokoomuksen ja ruotsidemokraattien lähentyminen on haaste valtiopäivillä. Kaiken lisäksi demarien tavanomainen tukipuolue vasemmisto on juuri tehnyt välikysymyksen. Oikeisto-oppositio tukee sitä.

Lähteet Nyheter Idag, Expressen

  • 585
    Shares