Eurooppa

Kolme neljästä eurooppalaisesta pitää järjestystä ja turvallisuutta tärkeämpinä kuin vapauksia

Zakopane, Puola. Kuva Wikimedia Commons / public domain

Viime vuosina massamaahanmuuton ja islamilaisen terrorismin aikana pinnalle nousseita puheenaiheita ovat olleet turvallisuuden ja järjestyksen sekä ihmisoikeuksien ja poliittisten vapauksien välinen ristiriita. Koronapandemian puhkeaminen vuonna 2020 on myös nostanut esiin tietynlaisen ristiriidan vapauksien ja turvallisuuden välillä.

Unkarilaisen Századvégin laatima Project Europe -tutkimus pohtii, miten Euroopan unionin 27 jäsenvaltion ja Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset suhtautuvat kysymykseen järjestyksestä ja vapauksista.

Analyysi osoittaa, että yli kolme neljäsosaa (76 prosenttia) eurooppalaisista asettaa järjestykseen, turvallisuuteen ja elämän suojeluun liittyvät asiat tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi. Vain joka kuudes vastaajista (16 prosenttia) on sitä mieltä, että poliittiset vapaudet ovat heille tärkeämpiä.

Turvallisuuskysymys nousee kommunistidiktatuurin ikeessä olleiden maiden ja Keski-Euroopan V4-maiden keskuudessa selkeämmin esille verrattuna Euroopan keskiarvoon.

85 prosenttia kommunistidiktatuurin kurittamien maiden kansalaisista yleensä ja 82 prosenttia Visegrád-maiden – Puola, Unkari, Tšekin tasavalta, Slovakia – kansalaisista asettavat järjestyksen, turvallisuuden ja elämän suojelun etusijalle. Vain 10 prosenttia entisten kommunistimaiden kansalaisista yleensä ja 12 prosenttia V4-maiden kansalaisista pitää poliittisia vapauksia tärkeimpinä.

Suomessa järjestyksen, turvallisuuden ja elämän suojelun asettaa tärkeyslistan kärkeen 80 prosenttia kansalaisista, mutta Ruotsissa vastaava luku on vain 69 prosenttia.

Lähteet Visegrád Post, Századvég.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa