Eurooppa

Kölnin poliisin järkyttävä raportti

kuvituskuva

Poliisiraportti Kölnin uudenvuodenyöstä kertoo seksuaalisten hyökkäysten ympärillä vallinneesta kaaoksesta. Erityisen järkyttävää oli uhrien epätoivo ja rikollisten häikäilemättömyys.


Erään johtavan liittovaltion poliisin sisäinen tapahtumaraportti antaa järkyttävän kuvan Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista. Bildin ja Spiegelin julkaisemat kuvaukset täsmentävät päärautatieasemalla vallinneen kaaoksen laajuutta. Kun sisäministeri Thomas de Maizière syyttää Kölnin poliisia passiivisuudesta, niin tapahtumaraporttia lukiessa syntyy vaikutelma kokonaistilanteen hallinnan täydellisestä mahdottomuudesta – liian vähän poliiseja, liian paljon samanaikaisesti tapahtuvia rikoksia.

Poliisi ”turhaantumisen äärirajoilla”

Erityisen järkyttävä on kuva, joka syntyy raportin kuvatessa seksuaalisten hyökkäysten uhrien epätoivoa. Jo matkalla toiminta-alueelle Kölnin päärautatieasemalle ”järkyttyneet kansalaiset, joilla oli mukanaan itkeviä ja shokissa olevia lapsia, ilmoittivat [poliisille] paikalla vallinneista olosuhteista”. Asema-aukiolla ja tuomiokirkon portailla havaittiin ”muutama tuhat pääosin miespuolista maahanmuuttajataustaista”, jotka heittelivät tai ampuivat kaikenlaisia ilotulitteita ja pulloja summamutikassa ihmisjoukkoihin.

Klo 22.45 tilanne asema-aukiolla näyttää pahentuneen edelleen: ”Naiset seuralaisineen tai ilman joutuivat todelliseen sanoinkuvaamattomaan kujanjuoksuun vahvassa humalassa olevien ihmisjoukkojen halki”.

Poliisien kuvauksia on dokumentoitu raporttiin ranskalaisin viivoin:

– Niin oleskelulupa revittiin viranomaisten silmien edessä ja samalla ilmoitettiin: ”Te ette voi minulle mitään, menen hakemaan huomenna uuden.”

– Kun kuultiin avunhuutoja, niin poliiseja avoimesti estettiin tiiviin ihmismuurin avulla pääsemästä uhrin luokse.

– Bild lainaa kohtaa, jonka mukaan paikalta poistaminen voitiin tehdä vain voimatoimin. Sen jälkeen samat henkilöt ilmestyivät yhä uudelleen paikalle ja pitivät poliiseja pelleinään.

– ”Minä olen syyrialainen, teidän pitää kohdella minua ystävällisesti! Rouva Merkel on kutsunut minut tänne”, raportoidaan erään henkilön sanoneen.

– Lisäksi poliiseille rikollisia osoittaneita todistajia uhkailtiin ja vainottiin jälkikäteen.

– Rikollisten kiinniottaminen oli puuttuvan kapasiteetin takia täysin mahdotonta.

– Poliiseja ammuttiin jatkuvasti ilotulitteilla tai heitä heiteltiin pulloilla.

– Juniin saattoi päästä vain fyysistä väkivaltaa käyttäen. Vallitsi ”vahvimman laki ja oikeus”.

Kokonaisuudessaan raportin kirjoittaja antaa synkän kuvan uudenvuodenyöstä. Poliisin toimenpiteitä vastassa oli häikäilemättömyyttä, jollaista hän ”ei ollut kokenut koko 29-vuotisen virkauransa aikana”. Hän kuvasi kokonaistilannetta ”kaoottiseksi ja häpeälliseksi”. Se antoi kuitenkin ”poliiseille lisää motivaatiota”.

Asiasta uutisoi Die Welt

Toimitus
11.1.2016