Muu maailma

Kommunistit ja maallistuneet voittivat Irakin parlamenttivaaleissa

Kuva Nicolas Raymond / Flickr / CC BY 2.0
Irakin parlamenttivaalien lopullinen tulos on tiedossa – shiia-johtaja Al-Sadrin johtama koalitio voitti.

Al Jazeera kertoo, että shiia-johtaja Muqtada Al-Sadrin johtama koalitio sai paikkaenemmistön Irakin parlamenttivaaleissa. Hänen vaalilistansa sai 54 parlamenttipaikkaa, kun taas Iran-myönteinen Fatah sai 47 ja Yhdysvaltojen tukeman pääministerin Haider al-Abadin al-Nasr -koalitio 42 paikkaa.

Muqtada al-Sadr. Kuva Muqtada al-Sadr / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Al-Sadr on tunnettu hänen USA:n miehitysjoukkoja vastaan organisoimastaan kahdesta kansannoususta. Hänen koalitionsa menestys on koettu uhkaksi poliittiselle eliitille, jota äänestäjät syyttävät laajalle levinneestä korruptiosta ja huonosta hallinnosta.

Al-Sadrin koalitio on kohtalaisen epätavallinen Lähi-idän poliittisessa kentässä – kommunisteja ja maallistuneita irakilaisia – ja se on ilmoittanut vastustavansa voimakkaasti ulkomaalaisten, myös USA:n ja Iranin, sekaantumista Irakin asioihin. Hänen koalitionsa on luvannut auttaa köyhiä sekä rakentaa kouluja ja sairaaloita Irakiin.

– Reformaatio voittaa ja korruptio katoaa, hän twiittasi pian vaalivoittonsa jälkeen.

Al-Sadrista ei voi tulla maan pääministeriä, silä hän itse ei ollut ehdolla vaaleissa. Hallituksen muodostamiseen on aikaa 90 päivää vaalituloksen julkistamisen jälkeen.

  • 39
    Shares

Liity kannattajajäseneksi