Kotimaa

Korona leviää maahanmuuttajayhteisöissä – tiedon levittäminen lukutaidottomille on vaikeaa

virus
Koronavirus SARS-CoV-2, COVID-19. Kuva NIH / public domain.

Maahanmuuttajayhteisöissä rokotekriittisyys kasvaa koko ajan, mutta tiedon saaminen perille on vaikeaa muun muassa puutteellisen lukutaidon vuoksi.

Huhtikuussa 2020 Helsingissä havaittiin, että koronapandemia kuritti erityisesti maahanmuuttajayhteisöjä. Tuolloin jo 1,8 prosentilla somalinkielisestä väestöstä oli todettu koronatartunta, kun keskimäärin helsinkiläisten keskuudessa vastaava luku oli 0,2 prosenttia.

Marraskuussa 2020 Helsingissä havahduttiin siihen, että lähes joka kolmas koronatartunta todettiin maahanmuuttajataustaisilla henkilöillä. Suomi-Somalia Seura ry:n projektikoordinaattori Yusuf M. Mubarak näki syyksi syrjinnän ja rasismin. Hän peräänkuulutti isompia asuntoja, muutoksia kotouttamispolitiikkaan sekä sosiaalista osallistumista ja osallisuutta.

Turussa on nyt todettu, että koronakriisin yhdeksi hankaluudeksi on osoittautunut informaation levittämisen vaikeus erityisesti maahanmuuttajayhteisöissä, joissa rokotekriittisyys kasvaa koko ajan.

Tiedon levittäminen on vaikeaa, koska Turun Sanomien artikkelin mukaan maahanmuuttajayhteisöissä kaikilla ei ole edes lukutaitoa.

”Sairaudet paranevat kuminalla, valkosipulilla, hunajalla, kamelinvirtsalla ja koraanin lukemisella”

Maaliskuun 2020 lopussa yli puolet Tukholmassa koronavirukseen menehtyneistä oli somaleja. Samaan aikaan Norjassa tilastot osoittivat, että Somaliassa syntyneet olivat koronaviruksen eniten sairastuttama maahanmuuttajaryhmä.

Ruotsissa asuva somalitaustainen Mona Walter kertoi huhtikuussa 2020 oman näkemyksensä koronan leviämisen syyksi somaliyhteisöissä.

– Me somalit olemme huonoiten integroitunut väestöryhmä koko läntisessä maailmassa. Elämme rinnakkaisyhteiskunnassa Allahin ja profeetta Muhammedin alistamina noudattaen 600-luvun sharia-lakia ja kollektiivista somalikulttuuria, Walter kertoi.

Walter sanoi uskovansa, että somaleista on tullut uskonnollisia fanaatikkoja, jotka sokeasti uskovat imaamien väitteitä, että profeetta Muhammed paransi kaikki sairaudet ”kuminalla, valkosipulilla, hunajalla, kamelinvirtsalla ja koraanin lukemisella”.

– Covid-19 osoittaa, että taikauskoinen islamilainen sharia-laki ja Somalian kollektiivinen kulttuuri ovat tappava yhdistelmä, Mona Walter totesi.

Lähteet TS, Kansalainen(1, 2).

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa