Muu maailma

Koronapandemia altistaa tyttöjä sukuelinten silpomiselle

Kuva Pixabay.

Sukuelinten silpomista harjoittavissa yhteisöissä koulujen sulkeutuminen näyttäytyy vanhemmille tilaisuutena ympärileikata tyttö. Lisäksi kasvava talousahdinko nopeuttaa perheiden tarvetta naittaa tyttärensä toimeentulon turvaamiseksi.

Tyttöjen ja naisten asema niin kutsutuissa kehittyvissä maissa on vaarassa heikentyä entisestään koronapandemian seurausten myötä. Tällaisia maita ovat muun muassa Kenia ja Somalia.

Yksi rajuimmista seurauksista on tyttöjen sukuelinten silpomisten lisääntyminen. Tuoreiden YK:n väestörahasto UNFPA:n arvioiden mukaan koronavirus jarruttaa sukuelinten silpomisen vastaista työtä ja tavoite lopettaa silpomisperinne maailmassa vuoteen 2030 mennessä tulee hidastumaan kolmanneksella. UNFPA:n mukaan sukuelinten silpomisen joutuu seuraavan vuosikymmenen aikana läpikäymään 2 miljoonaa tyttöä, jotka ilman pandemiaa olisivat voineet välttyä leikkaukselta.

Sukuelinten silpominen on osa aikuistumisriittiä, jonka ajatellaan tekevän tytöstä siveän ja avioliittokelpoisen naisen.

Tyttöjen sukuelinten silpominen kiellettiin Keniassa lailla vuonna 2011 ja suurin osa silpomisista tehdäänkin nykyään salaa koulujen loma-aikoina. Nyt koulut ovat koronapandemian vuoksi kiinni, ja siksi tyttö voi toipua leikkaamisesta kotona kenenkään ulkopuolisen huomaamatta.

Koronapandemia on myös vienyt nopeasti monelta toimeentulon. Kasvava taloudellinen ahdinko voi nopeuttaa tytärten naittamista, mikä myös osaltaan lisää sukuelinten silpomisriskiä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa