Eurooppa Politiikka

Korvaamaton poliitikko

Andrea Nahles. Kuva Pixabay.

Saksan sosialidemokraattisen puolueen juuri eronnut puheenjohtaja Andrea Nahles aikoo jättää nopeassa tahdissa myös paikkansa Saksan liittopäivillä. Ongelmaksi on tullut, ettei hänelle tahdo löytyä seuraajaa.

Andrea Nahles valittiin syksyllä 2017 liittopäiville Rheinland-Pfalzista niin sanotulta osavaltiolistalta. Kun käytössä on listavaali, mennään seuraajan valinnassa asetetussa vuorojärjestyksessä. Yksi on kieltäytynyt, toinen uusissa tehtävissä ja kolmas kiistanalainen. Yhtälailla kesken on seuraajan löytäminen puheenjohtajaksi puolueelle ja liittopäiväryhmälle,

Ensimmäisellä varasijalla olisi Rheinland-Pfalzin entinen valtiovarainministeri Carsten Kühl. Hän on kuitenkin kirjallisesti ilmoittanut kieltäytyvänsä tehtävästä. Seuraavana kyseeseen tuleva Isabel Mackensen on jo tullut liittopäiväedustajaksi, koska hän sai varasijalta paikan europarlamenttiin valitun, osavaltion entisen oikeusministerin Katarina Barleyn jälkeen.

Kolmantena vuorossa oleva Joe Weingarten on puoluepiirien mukaan kiistelty hahmo. Hän toimii Rheinland-Pfalzin nykyisen FDP-johtoisen valtiovarainministeriön osastopäällikkönä. Näkemyserot paikallisen SPD-johdon kanssa ovat huomattavat. Nähtäväksi jää kuinka paikka täytetään. Saksan vaalijärjestelmässä ovat käytössä myös valtakunnantasoiset tasauspaikat, jota kautta ratkaisu saatettaisiin löytää.

Andrea Nahles erosi eurovaalitappion ja kannatusmittausten romahduksen seurauksena kesäkuun alussa. Puoluetta johtaa triumviraatti, varapuheenjohtajat Manuela Schwesig, Malu Dryer ja Thorsten Schäfer-Gümbel. Schwesig on Mecklenburg-Vorpommernin pääministeri, Dryer Rheinland-Pfalzin pääministeri ja Schäfer-Gümbel puolue- ja oppositiojohtaja Hessenissä. Viime mainittu jättää politiikan puoluekokouksen jälkeen. Liittopäiväryhmän johtajana on ulkopolitiikan, erityisesti Lähi-Idän ja Aasian asiantuntija Rolf Mützenich, joka pyrkii tehtävässä jatkoon myös syyskuun puoluekokouksessa.

Lähde N-TV

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit