Kotimaa Maahanmuutto

Kotiorjaksi alaikäisenä pakkonaitettu tyttö halusi erota – aviomies ja veli vastasivat kunniaväkivallalla

Kuva Hezzu / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Alaikäisenä pakkonaitetun tytön avioeroaikeet laukaisivat järjettömän ”kulttuuriin liittyvän kunniaväkivallan”.

Tyttö saapui vuonna 2018 Turkista Suomeen. Hänet oli vuosia aiemmin perheensä toimesta pakkonaitettu alaikäisenä turkkilaismiehelle, jonka kotiorjana hän joutui olemaan.

Tyttö ei kotiorjan roolissa kuitenkaan viihtynyt ja halusi erota. Avioeroaikeet laukaisivat ”kulttuuriin liittyvän kunniaväkivallan”, sillä aviomies ja tytön veli eivät ”kunniatonta käytöstä” sulattaneet.

Kunnian palauttamisen aloitti ensin aviomies. Hän uhkasi raiskaavansa tytön sekä vievänsä lapsen Turkkiin kunhan ensin olisi tappanut tytön. Turkkilaismies myös löi ja repi tyttöä hiuksista sekä uhkaili tätä veitsellä.

Lopulta pariskunnan yhteinen lapsikin joutui kunniaväkivallan kohteeksi, sillä turkkilaismies pahoinpiteli lasta kun tämä halusi leikkiä.

Tyttö pakeni häneen ja lapseen kohdistettua kunniaväkivaltaa äitinsä luokse. Valittu pakopaikka ei kuitenkaan osoittautunut turvalliseksi, sillä nyt tytön veli aloitti perheen kunnian palauttamisen.

Veli lähetteli uhkausviestejä tytölle nimitellen tätä ”huoraksi ja kunniattomaksi naiseksi”. Mies myös uhkasi ”murskata tytön sydämen” ja sanoi ”tunkevansa jalkansa kaikkien tytölle tukea antaneiden vittuun”, mukaanlukien lastensuojeluviranomaiset.

Veli kovensi uhkailua vielä entisestään ja lähetti tytölle viestejä, joissa hän ilmoitti haluavansa katkaista tytön kurkun. Mies myös kehotti tyttöä nuolemaan hänen persettään ja korosti, että ei tule jättämään tyttöä rauhaan vaan sen sijaan tulee kaivamaan silmät tämän päästä. Lapsi tultaisiin palauttamaan turkkilaiselle isälleen vaikka väkisin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi molemmille turkkilaismiehille hakemuksesta perusmuotoisen lähestymiskiellon yhdeksi vuodeksi. Käräjäoikeudella oli aihetta uskoa, että veli tai aviomies tulisivat tekemään tytön tai lapsen henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen.

Tyttöä pidetään ihmiskaupan uhrina ja hänet on hyväksytty ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään.

Lähde Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio.

  • 820
    Shares