Kotimaa Politiikka

Koulurauhasta huolestuneiden joukkovoimannäyttö Alahärmässä sujui rauhallisesti – turvapaikanhakijoille ehdotettiin omia opetustiloja

Alahärmä 22.9.2017. Kuva Sami Luoma.
Eilen Alahärmässä järjestettiin Joukkovoimannäytöksi nimetty, huolestuneiden kansalaisten järjestämä tapahtuma.

Syynä joukkovoimannäyttöön oli paikallisten asukkaiden keskuudessa noussut huoli lasten turvallisuudesta kouluissa, joissa on oppilaina turvapaikanhakijoina saapuneita ihmisiä, joiden taustoista ei ole mitään varmuutta. Useiden turvapaikanhakijoiden väitettyä ikääkin kohtaan on esiintynyt kyseenalaistavia näkemyksiä.

Mielenilmauksen taustalla yhtenä tekijänä on koulutappelu 4. syyskuuta, jonka seurauksena turvapaikanhakijaoppilaita erotettiin Alahärmän yläkoulusta.

Välikohtaus sekä koulun taholta esiintynyt kiistanalainen tiedottaminen, kuten myös yritykset vaientaa oppilaat kertomasta asioista, huolestuttavat paikallisia. Huolestuneisuutta on lisännyt koulun rehtorin ostoskeskus RoadHousessa 4. syyskuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa antama tieto, jonka mukaan vuoden sisällä on kirjattu 40 konfliktitilannetta , jossa turvapaikanhakijat ovat olleet osallisina.

Oppilaat lukittiin sisälle tapahtuman ajaksi

Tapahtumaan osallistui arviolta 200 ihmistä, jotka edustivat kaikkia ikäluokkia, oppilaiden vanhempia ja isovanhempia, sekä muita huolestuneita kansalaisia. Tapahtuma sujui rauhallisesti ja ilman häiriöitä. Paikalle oli saapunut myös poliitikkoja niin valtio- kuin kuntatasoltakin pitämään puheita sekä kuuntelemaan ihmisten huolia ja keskustelemaan heidän kanssaan. Puhujina kuultiin myös tavallisia kansalaisia eri puolelta Suomea.

Tapahtumapäivän ajaksi koulukeskuksen oppilaat olivat lukittuina sisälle koulukeskukseen, eikä heitä päästetty pois ennen tapahtuman loppumista, vaikka heidän koulupäivänsä olisi päättynyt aiemmin.

Tapahtuman avauspuheen pitänyt Pasi Mäkelä luki ääneen lasten koulurauhaa puolustavan julistuksen, jonka allekirjoitti paikan päällä 127 ihmistä. Julistus oli tarkoitus luovuttaa koulun tai kasvatus- ja opetuslautakunnan edustajalle, mutta näitä ei kuitenkaan tavoitettu. Koulun rehtori oli päätynyt hakeutumaan sairaslomalle.

Kaupunginjohtajalla kiire

Yle uutisoi, että paikalla oli vetoomusta vastaanottamassa kaupungin puolesta kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja Eero Paavola ja että Paavola lupasi käsitellä vanhempien vetoomuksen asiallisesti ja ajallaan kasvatus- ja opetuslautakunnassa. Paikalla olleet kertovat kuitenkin, että Paavolaa ei tapahtumassa näkynyt.

Sen sijaan paikalle saapui kaupunginjohtaja Markku Lumio vastaamaan kysymyksiin. Kesken kyselytuokion hän kuitenkin ilmoitti joutuvansa kiirehtimään seuraavaan tilaisuuteen. Aivan ilmeisesti kyseessä oli ruokatauon äkillinen alkaminen, sillä hänet oli nähty tämän jälkeen paikallisessa kauppakeskuksessa syömässä kaikessa rauhassa.

”Opetusta ei ole sidottu seiniin”

Seinäjokelainen kaupunginvaltuutettu Piia Kattelus pohtii Lumion lausuntoja Facebook-sivullaan.

Eilen 22.9.2017 Alahärmässä pidetyssä joukkovoimannäytössä Kauhavan kaupunginjohtaja kertoi, että ”lain ja opetushallituksen ohjeen mukaan turvapaikanhakijoita koulutetaan samoissa kouluissa kuin muitakin, mutta turvallisuus pitää taata”. Tämä väite kalskahti korvaani, koska vasta maahan tulleille turvapaikanhakijoille annettava valmistava opetus ei ole ns. subjektiivinen oikeus ja perusopetuslaissa sanotaan, että ”perusopetuksen yhteydessä VOIDAAN järjestää valmistavaa opetusta”.  Eli kunnan ei ole PAKKO järjestää vasta maahan tulleelle oppilaalle valmistavaa opetusta, Kattelus toteaa.

Katteluksen mukaan mikään laki ei velvoita valmistavan opetuksen järjestäjää eli tässä tapauksessa Kauhavan kuntaa kouluttamaan vasta maahan tulleet turvapaikanhakijat samassa koulussa kuin kauhavalaiset lapset.

Opetusta ei ole sidottu seiniin. Kyseessä lienee kuitenkin kustannustehokkain ratkaisu kunnan kannalta ja osin tästä syystä on lasten oikeus turvalliseen kouluympäristöön kärsinyt ainakin viime viikkojen uutisoinnin perusteella, kaupunginvaltuutettu painottaa.

Turvapaikanhakijoiden opetus voitaisiin Katteluksen mukaan lain mukaan järjestää myös vastaanottokeskuksessa.

Samaa ehdotti eräs huolestunut puhuja:  ”miksi lentosotakoulua ei voisi käyttää opetustiloina turvapaikanhakijoille?”.

Alla on kuvasarja Alahärmän Joukkovoimannäyttö -tapahtumasta 22. syyskuuta 2017.

Kuvat Sami Luoma

Muokattu 23.9 klo 22:49 Lisätty maininta lentosotakoulun käyttämisestä opetustiloina ja otsikkoa muutettu

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa