Eurooppa Talous

Kreikan kiristyvä velkaongelma voi johtaa EU-eroon

Kuva: Pixabay

Kreikan vaikeudet noudattaa tukipaketin ehtoja aiheuttaa suurta epävarmuutta.

Tsipras tapaa Merkelin ja muita EU-johtajia Maltalla

Ylivelkaantunut EU-maa elää kriittisiä viikkoja, koska lähes seitsemän vuotta sitten sovitun tukipaketin ehtojen täyttämiseen nousee paine Yhdysvalloista ja Saksasta.

Kreikan ja sen velkojien väliset neuvottelut ovat pysähtyneet ja joukkovelkakirjojen tuotot ovat nousseet jyrkästi.

Kreikan valtion kahden vuoden joukkovelkakirjalainojen korot ovat vajaassa viikossa nousseet 6 prosentista 10 prosenttiin, hermostuttaen uutta katastrofia ennakoivat sijoittajat myymään omistuksiaan.

Ahtaalle ajettu, vasemmistolaista Syriza-puoluetta edustava pääministeri Aléxis Tsípras käsitellee ongelmaa perjantaina Maltalla Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja muiden EU-johtajien kanssa.

Asiantuntijat pelkäävät talouskatastrofia

Analyytikot ovat jo alkaneet varoittelemaan lähestyvästä tuhosta.

Näkyvä kreikkalainen poliittinen kommentaattori Pantelis Kapsis kertoi Guardianille: ”Olen erittäin huolissani EU-eroon johtavasta kehityksestä.”

”Useat merkit viittaavat siihen, että Syrizan edustajat harkitsevat erilaisia eroamisvaihtoehtoja.”

Kapsis lisäsi: ”Se on varmaa, että joudumme hyvin vaikeaan vaiheeseen, joka täysin mahdollisesti saattaa johtaa meidät peruuttamattomaan tilanteeseen.”

Tällä viikolla Kreikalle ilmoitettiin, ettei se saa kriisirahoitusta ennen kuin huikeaan 86 miljardin apupakettiin liitettyjen ehtojen noudattamistarkastus on tehty.

Mielipidetiedustelulaitos Alcon johtaja Costas Panagopoulos sanoi epävarmuuden vahingoittavan Kreikan taloutta.

Hän sanoi: ”Todistamme reaalitalouden katastrofia kaiken pysähtyessä.”

”Puhumme jälleen taloudellisesta katastrofista, puhumme jälleen Grexitistä.”

Hän lisäsi: ”Lähiviikot ovat kriittisiä. Jos sopimukseen ei päästä, jos on vielä epävarmuutta, niin emme tiedä miten kreikkalaiset reagoivat siinä tapauksessa.

Heinäkuussa Kreikan on maksettava 7,4 miljardia euroa velkojilleen, jotka ovat vaatineet Kreikalta ylimääräisiä säästötoimenpiteitä nykyisen apupaketin päätyttyä.

IMF vaatii EU:lta velkahelpotuksia

Kansainvälinen valuuttarahasto on todennut ettei Kreikka koskaan pysty saavuttamaan tavoitteeksi asetettua 3,5 prosentin BKT-kasvua vuoteen 2018 mennessä, ellei eläkkeitä leikata jälleen ja tuloverovapauden kynnystä lasketa.

Mutta Tsipras vastasi IMF:n vaatimuksiin viime keskiviikon kiivaassa parlamenttikeskustelussa väittäen vaatimusten menevän ”demokraattisen ja perustuslaillisen johdonmukaisuuden sekä arvojen ulkopuolelle”.

Valuuttarahaston hallitus keskustelee asiasta virallisesti 6. helmikuuta, mutta on jo vihjannut ettei se pysty osallistumaan lisälainoihin ilman EU:n sitoutumista velkojen osittaiseen anteeksiantamiseen.

Harry Walker/Daily Express 4.2.2017

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit