Eurooppa Maahanmuutto

Kreikan rajalla ollut siirtolainen: ”Turkin poliisi pakotti meidät kivittämään Kreikan rajavartijoita”

Kuva Shutterstock.

Syyrialaisen siirtolaisen kertomus todistaa, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan yritti laskelmoidusti painostaa Eurooppaa siirtolaisvyöryllä.

Helmikuun lopussa Kreikan ja Turkin rajalla alkoi kuukauden kestänyt yhteenotto, jonka aikana Turkissa oleilleet siirtolaiset yrittivät pääsyä Kreikkaan ja syvemmälle Länteen. Rajakahakoiden jo tauottua eräs siirtolainen kertoo, mitä rajalla tapahtui.

Greek City Timesin artikkelissa Nariz-nimellä esiintyvä 22-vuotias syyrialainen sai helmikuun lopussa tiedon, että Kreikan ja Turkin välinen raja on avattu Eurooppaan pääsyä varten. Turkissa oleillut siirtolainen sai rajalle saavuttuaan havaita Kreikan rajavartijoiden olevan vastassa ja rajan olevan edelleen tiukasti suljettu.

– Lähdin Syyriasta tavoitteenani päästä Eurooppaan opiskelemaan ja tekemään töitä auttaakseni perhettäni, vanhempiani, serkkujani, jotka jäivät Syyriaan, koska eivät päässeet rajan yli [Turkkiin]. Olen nyt asunut Turkissa muutaman vuoden. Täällä palkat ovat huonot eikä oikeuksiamme tunnusteta, siirtolaismies Nariz kertoo.

Siirtolaismies muistelee lähtöään rajalle ja kuinka Turkin viranomaiset huijasivat häntä ja muita siirtolaisia.

– Kuulin uutisista, että Turkki avaa rajansa pakolaisille, joten keräsin tavarani ja läksin rajalle. Siellä sain havaita rajan olevan auki vain Turkin puolella, eivätkä kreikkalaiset olleet samaa mieltä Turkin päätöksestä.

Raja-alueella kului lopulta 27 päivää.

– Olin siellä kauan, tekemättä mitään. Ruokaa ei ollut tarpeeksi ja oli hyvin kylmä. Kun menimme rajalle etsimään keinoa päästä siitä läpi, Kreikan puolustusvoimat ampuivat kyynelkaasua meitä kohti.

Syyrialainen huomasi, että Kreikan rajaa vartioivat viranomaiset tekivät kaikkensa estääkseen laittomien siirtolaisten tunkeutumisen maahansa, kun taas Turkin viranomaiset yrittivät fanaattisesti saada siirtolaiset ottamaan yhteen kreikkalaisten kanssa.

– Kyllä, näin Turkin poliisivoimien kehottavan siirtolaisia välikohtauksiin. Siirtolaisia kehotettiin heittelemään kiviä ja muita esineitä. En saanut tätä videolle. Se oli vaarallista, sillä he [turkkilaiset] olivat fanaattisia.

Maaliskuun lopussa Turkin viranomaiset saivat todeta, että Kreikan puolustus pysyy murtumattomana, ja eräänä yönä turkkilaiset ryhtyivät polttamaan siirtolaisten telttoja. Nyt siirtolaisten käskettiin poistua rajalta.

– Heidän [turkkilaisten] käytöksensä oli epäinhimillistä, Nariz muistelee.

Paluu lähtöalueille Turkissa oli sekin järkytys.

– Kaikki olivat järkyttyneitä. Palasimme, mutta mikään ei ollut kuin ennen. Osa oli myynyt kaiken omistamansa ennen lähtöään. Kaikki jätettiin oman onnensa nojaan, Turkki ei korvannut mitään paitsi antamalla kaikille 100 Turkin liiraa.

Nariz itse on syyrialainen, mutta Länteen pyrkineistä siirtolaisista hänen maanmiehiään oli vain pieni osa, 4 prosenttia. 64 prosenttia rajalle lähteneistä siirtolaisista oli afgaaneja.

  • 886
    Shares