Eurooppa Maahanmuutto

Kreikka: 300 kurdia pakeni islamilaista valtiota Morian pakolaisleiriltä

ISIS:n lippu. Kuva Wikimedia Commons.
Kreikkalaisella Morian pakolaisleirillä yhteenotot arabien ja kurdien välillä eivät ole mitään uutta. Kurdi Nabih ja 6 muuta leirin asukasta kertoo, että heidän kimppuunsa hyökänneet noin 30 miestä olivat juuri leiriin saapuneita Deir al-Zourista lähteneitä ”pakolaisia”. Deir al-Zour on yksi viimeisistä ISIS:n hallussa olevista linnoituksista Syyriassa.

Muutaman kuukauden aikana noin 600 ihmistä on saapunut kreikkalaiseen Morian pakolaisleiriin Deir al-Zourista Syyriasta.  He ovat pääasiassa paenneet Yhdysvaltojen tukemaa kurdijohtoista SDF:ää (Syrian Democratic Forces), joka pyrkii ajamaan ISIS:n ulos maasta.

Nabih oli matkalla teltalleen, kun kivi lensi hänen päänsä ohi. Hetkessä hän oli keskellä raivokasta taistelua, ja kiviä lensi joka puolella. Sitten paikalle ilmestyi naamioituja miehiä, joilla oli metalliputket aseinaan.

– Kuka täällä on kurdi, yksi miehistä kysyi. Nabih pakeni telttaansa, mutta yksi naamiomiehistä huomasi hänet ja löi häntä kasvoihin. Tämän jälkeen hänen kimppuunsa kävi koko lauma metalliputkiensa kanssa, ja lopuksi häntä puukotettiin selkään.

Eräs heistä sanoi, että ”jätetään hänet siihen kuolemaan”. Toinen yhtyi mielipiteeseen ja sanoi, että ”hän ei rukoile eikä paastoa – hänen tappamisensa on halal”.

Tämän jälkeen Nabih raahattiin teltaan, missä pahoinpitely jatkui, ja Nabihille opetettiin, mikä on haram ja mikä halal. Pahoinpitelyn aikana Nabih näki seinälle ripustetun ISIS-lipun.

Kun väkivaltainen opetustuokio päättyi, Nabih raahattiin leirin portille ja jätettiin siihen verisenä makaamaan.

”Pakenimme Syyriasta sotaa, mutta havaitsimme täälläkin olevamme keskellä sotaa”

Morian turvapaikanhakijaleirin asukkaat ovat huolissaan Syyriasta pakolaisina saapuvista ISIS-terroristeista. Eräs asukas kuuli Deir al-Zourista saapuneen pakolaisen huutavan ”Me olemme ISIS”. ISIS-slogania ”ISIS pysyy” muistuttava, leirin seinään piirretty graffiti ”Deir al-Zour pysyy” kertoo omaa kieltään pakolaisina saapuneista.

Sara, 28-vuotias kurdinainen kertoo lähteneensä sotaa pakoon ja hakemaan rauhaa. Hän saapui Moriaan kuukausi takaperin 6 lapsensa kanssa.

– Sen sijaan [rauhan] havaitsimme olevamme keskellä sotaa, Sara kertoo.

Selvittyään pahoinpitelystä Nabih ja 300 kurdia pakeni leiristä ja pystytti oman leirinsä lähistölle. Kadri, yhdysvaltalais-syyrialainen vapaaehtoistyöntekijä ei ole ennen nähnyt vastaavaa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun kokonainen etninen väestöryhmä lähtee leiristä ja kieltäytyy palaamasta takaisin, Kadri ihmettelee.

Myös kurdit ovat lietsoneet levottomuuksia alueella. Alan, kurdipakolainen kertoo: – Eräänä yönä kurdit huusivat, että kaikki kurdit ovat yhtä. Varoitin heitä tekemästä sitä ja sanoin, että jos haluatte taistella, menkää Syyriaan, missä kurdit taistelevat arabeja vastaan.

Myös Alan joutui lähtemään Moriasta. Yhteenoton jälkeen hänen makuupussiinsa oli ilmestynyt merkki ”X”. Alan arvelee, että joku extremisti on huomannut Alanin olevan kurdi.

ISIS pyrkii vahvistumaan uudelleen

Alanilta oli leirissä kysytty, haluaisiko hän ”emiirinä” johtaa 40-50 ISIS-taistelijan ryhmää. Tämä on Hisham al-Hashimin mukaan tyypillistä ISIS-järjestölle. Al-Hashim työskentelee tutkijana Al-Nahrainin strategisessa tutkimuskeskuksessa. Tutkijan mukaan ISIS pyrkii tappion kärsittyään rekrytoimaan uusia jäseniä kaikessa hiljaisuudessa ja näin vahvistumaan uudelleen.

– He ottavat kohteekseen jonkun, joka on vaikutusvaltainen yhteisössään, tutkija toteaa. ISIS pyrkii näin kasvattamaan valtaansa siellä, missä sitä ei vielä ole.

Lähde: The Intercept

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit