Eurooppa Maahanmuutto

Kreikka aikoo sallia siirtolaisten toissijaisen liikkumisen huolimatta EU-maiden varoituksesta – Kreikan maahanmuuttoministeri muistuttaa: ”Eurooppa on yhteinen alue”

Irakilaisia laittomia siirtolaisia Serbiassa. Kuva Shutterstock.

Kreikka vahvistaa, että se sallii myönteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden toissijaisen liikkumisen, mikä antaa näille väestöryhmille mahdollisuuden matkustaa vapaasti Euroopan unionin jäsenvaltioiden alueella. Toissijaista liikkuminen on kyseessä, kun johonkin EU-alueelle saapunut henkilö siirtyy toiseen EU-maahan.  Ensimmäinen maa EU-alueella on nykyään usein Italia, Malta, Kreikka tai Espanja.

Lontoon kauppakorkeakoulun äskettäin järjestämän verkkopaneelin aikana Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis kutsui toissijaisen liikkumisen käsitettä vanhentuneeksi. Asia on aiheuttanut poliittisia jännitteitä EU-maiden keskuudessa, jotka ovat käyttäneet tilapäistä rajavalvontaa estääkseen Kreikasta saapuvia turvapaikanhakijoita pääsemästä alueelleen.

Ranskan, Saksan, Luxemburgin, Alankomaiden ja Sveitsin ministerien kirje, joka lähetettiin Euroopan komissiolle aiemmin tässä kuussa, käsitteli myös Kreikan sallimaa toissijaista ​​liikkumista. Kirjeessä todettiin EU-alueella oleskelun sallivien asiakirjojen Kreikasta saaneiden nopea kasvu.

Kirjeen mukaan kolmansien maiden kansalaiset käyttävät perheen luona vierailua ja matkailua tekosyynä hakeakseen sitten turvapaikkaa saavuttuaan toiseen EU-maahan.

– Pyydämme ratkaisevaa askelta turvapaikanhakijoiden matkustusasiakirjojen räikeän väärinkäytön lopettamiseksi välittömästi, ministerien kirjeessä todettiin.

Notis Mitarakis. Kuva Mitarakis / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kreikkalainen ministeri kuitenkin viittasi kintaalla huolenaiheille muistuttaen, että ”Eurooppa on yhteinen alue”.

– Meidän on annettava oleskeluluvat ja matkustusasiakirjat myönteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille, hän sanoi ja korosti, että turvapaikanhakijoita houkuttelevat muiden EU-maiden korkeammat palkat ja paremmat etuudet.

Kysymys toissijaisesta liikkumisesta todennäköisesti sekoittaa pakan pahan kerran, kun EU-maat käyvät neuvotteluja turvapaikka- ja maahanmuuttouudistuksista EU:ssa.

– Jäsenvaltioiden välinen solidaarisuus, jolla pyritään myös estämään toissijainen liikkuminen, on ydinalue, jolla olemme epäonnistuneet, totesi EU-sisäasiainkomissaari Ylva Johansson viime kuussa.

Myös Saksan sisäministeriön virkamies Stephen Mayer oli Johanssonin kanssa samoilla linjoilla siitä, että ”sääntöjenvastaisen toissijaisen liikkumisen estämiselle on asetettava etusija”.

Keskustelu käy kuumana samaan aikaan, kun Kreikka turvaa omat rajansa, palauttaa ei-toivotut siirtolaiset ja estää muita pääsemästä Turkin kautta alueelleen Egeanmeren saarilla ja maarajalla Evrosilla.

Lähde Schengenvisainfo.

Tilaa
Ilmoita
guest
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

EU:ssa on aika monta maata jotka sinne eivät oikeastaan kuuluisi, Kreikka on yksi niistä. Talouden musta aukko euroopan kannalta.

John Quiman

Mihin Fb-kommentit katosivat? Eikö niiden pitänyt jäädä tämän lisäksi?

Kata

John Quiman,luulen että pitää kirjautua erikseen..?Kun on nuo vaihtoehdot kuten ennenkin?No en tiiä…käääk. 😎