Eurooppa Maahanmuutto

Kreikka keskeyttää turvapaikanhaun ja vaatii Euroopan unionilta apua rajojen suojauksessa

Kuva Pixabay

Kreikkaan laittomasti ilman rekisteröintiä saapuvat henkilöt palautetaan välittömästi lähtömaahan mahdollisuuksien mukaan.

Kreikan hallituksen tiedottaja Stelios Petsas kertoi eilen medialle, että Kreikan maa- ja merirajoille kohdistuu järjestelmällinen ja organisoitu laittomien siirtolaisten paine idästä. Turkki järjestää painetta avaamalla rajansa laittomille siirtolaisille. Tämä tapahtuu huolimatta EU:n ja Turkin pakolaissopimuksesta.

Kreikka ei alistu tälle liikkeelle missään tapauksessa, Petsas sanoo. Liikehdinnän väkivaltaisesta luonteesta johtuen kyse ei ole turvapaikkaoikeutettujen pakolaisten liikehdinnästä kuin harvoissa yksittäistapauksissa.

Tiedottaja kertoo, että Kreikan turvallisuus joutunut vakavan uhan alaiseksi Turkin käyttäessä tilannetta diplomaattiseen painostukseen. Kreikka ei taivu painostuksen alla, ja maan turvallisuusneuvosto on päättänyt sulkea itärajansa rajavartioston, poliisin erikoisjoukkojen ja puolustusvoimien toimesta niin maa- kuin merirajalla estääkseen laittomien siirtolaisten tulon maahan.

Laittomasti maahan saapuneiden turvapaikkahakemusten käsittely keskeytetään kuukauden ajaksi. Kreikkaan laittomasti ilman rekisteröintiä saapuvat henkilöt palautetaan välittömästi lähtömaahan mahdollisuuksien mukaan.

Kreikka myös pyytää Euroopan rajavalvontaviranomaisen Frontexin välitöntä apua Kreikan ja samalla EU:n ulkorajojen suojaamiseen.

Tiedottajan mukaan Kreikka antaa tiedoksiannon Euroopan unionin ulkoasiainministerien neuvostolle. Tiedoksiannossa vaaditaan Euroopan unionilta solidaarisuutta ja apua äkillisen hätätilanteen vuoksi, jonka on aiheuttanut kolmansien maiden kansalaisten virta Euroopan unioniin.

  • 769
    Shares