Eurooppa Politiikka

Kreikka kumoaa väitteet siirtolaisten kuljettamisesta merelle Turkin rannikkovartioston pelastettavaksi

Kyriakos Mitsotakis. Kuva DTRocks / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kreikan pääministeri kiistää väitteet turvapaikanhakijoiden laittomista käännytyksistä merellä ja syyttää Turkkia tietojen vääristelemisestä.

Pääministeri Kyriakos Mitsotakisin mukaan Kreikalla on luja mutta reilu rajavalvonta.

– Kreikka kunnioitaa lakeja, pääministeri sanoi.

New York Times kertoi 14. elokuuta, että Kreikka kuljettaisi siirtolaisia merelle ja jättäisi nämä sinne Turkin rannikkovartioston pelastettavaksi. Liberaali lehti väitti, että maaliskuusta alkaen ainakin 1000 siirtolaista olisi kuljetettu merelle. Mitsotakis muistuttaa, että tiedot ovat peräisin Turkista.

– Tämän tyyppistä tutkivaa journalismia tekevien toimittajien pitäisi olla tarkempia lähteitä tarkastaessaan.

Mitsotakis pitääkin väärään tietoon perustuvaa uutisointia loukkauksena maansa rannikkovartiostoa kohtaan.

Turkin informaatiosotaa voidaan pitää jatkeena keväänä Kreikan ja Turkin välillä käydylle lähes kuumalle sodalle.

Maaliskuussa Turkki avasi rajansa maassa oleileville siirtolaisille tarjoten näille vapaan pääsyn Kreikan kautta Euroopan unionin alueelle. Kreikka kuitenkin puolusti maataan Turkin rajavartioston avustamien laittomien siirtolaisten rynnäkköjä vastaan.

Seurauksena maiden välisellä rajalla nähtiin kuumaa sotaa läheisesti muistuttavia tilanteita, kun Turkin rajavartiosto ampui kyynelkaasua Kreikkaan laittomien siirtolaisten rynnäköidessä samaan aikaan rajarakennelmia vastaan.

Kuuman sodan syttyminen ei ole ollut kovin kaukana, sillä yhteenottojen aikana Turkista on ammuttu kovilla Kreikan puolelle. Turkin rannikkovartiosto puolestaan on pyrkinyt saattamaan laittomia siirtolaisia Kreikan aluevesille.

Kreikan väitetyistä siirtolaisten kuljetuksista merelle uutisoi myös Yle 15. elokuuta käyttäen suoraan lähteenään New York Timesia.

Lähteet Telegraph, Kansalainen.

  • 86
    Shares

Liity kannattajajäseneksi