Eurooppa

Kreikka pidentää raja-aitaa Turkin vastaisella rajalla

Kuvituskuva. Kuva Wallpaper Flare.

Kreikka aikoo pidentää nykyistä raja-aitaa Turkin vastaisella rajallaan. Toimeen ryhdytään laittoman maahantulon estämiseksi, sanoi Kreikan turvallisuusministeri Michalis Chrisochoidis vieraillessaan alueella keskiviikkona.

Tilanne Pazarkulen raja-asemalla kärjistyi maaliskuun alkupäivinä Turkin tuodessa bussikuljetuksin tuhansittain Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita. Turkki oli ilmoittanut, ettei se enää estä laitonta muuttoliikettä, toisin kuin oli sopinut EU:n kanssa.

Turvallisuusministeri Michalis Chrisochoidis sanoi, ettei tilanne alueella nyt ole hälyttävä. Kreikka kuitenkin varautuu uusien tilanteiden varalle. Lisää rajavartijoita koulutetaan. Kysymys on myös koronavaaran torjunnasta, ministeri sanoi.

Puolustusministeri Nikos Panagiotopoulos sanoi Kreikan osoittaneen maaliskuun rajamellakoiden aikana, että maa kykenee turvaamaan valtiorajansa. Kaikkiin mahdollisiin turvatoimiin ryhdytään mahdollisen vastaavan uuden tilanteen varalta. Hän viittasi Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun vihjaukseen, että koronarajoitusten hellittäessä uusi joukkomittainen muuttoliike voi uusiutua.

Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias sanoi että rajan turvaamisen ohella tarkoitus on myös helpottaa alueen maanviljelijöiden kantamaa huolta. Ulkoministeri sanoi Kreikan olevan valmis jännitystä lieventäviin yhteisiin toimiin kansainvälisen lain puitteissa.

Maiden 33 kilometrin mittaiselle maarajalle, Evrosin länsipuolelle pystytettiin 12 kilometrin pituinen raja-aita laittoman maahantulon estämiseksi vuonna 2012. Nyt uutisten mukaan raja-aita pitenee kolminkertaiseksi eli koko maarajan mittaiseksi. Vesiraja käsittää 159 kilometriä.

Evros-joen luonnollisesta rajasta poikkeuksen muodostava ns. Karaagacin kolmio jäi Lausannen 1923 sopimuksessa Turkille sen luvattua luopua sotavalmisteluista. Maat kävivät sotaa vuosina 1919-22. Alueen halki kulkee Edirnen ja Kreikan Kastaniesin yhdistävä maantie, jonka varrella Pazarkulen raja-asema sijaitsee. Evros-joen eteläjuoksulla on kaksi pientä aluetta, joissa kummankin maan valtioaluetta on joen ”väärällä” puolella.

Lähteet Kathimerini (1, 2, 3), Voanews.

  • 369
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset